Adj, király, katonát!

“Adj, király, katonát!” – Mindannyiunknak ismerős ez a mondat, ugye?

A kézdivásárhelyi Erdélyi Magyar Ifjak szervezésében február 22-én, 16 órától ismét sor került a népszerű családközpontú vetélkedőre, a Vigadó Művelődési Ház kiállítótermében.

A vetélkedő Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) jóvoltából indult el és céljai közé tartozik, hogy felhívja a figyelmet a család és a gyermekvállalás felelőségének fontosságára.

Mielőtt kezdetét vette volna a rendezvény, a gyerekek még lázasan olvasgatták a szövegkönyveket, mindent szemügyre vettek mégegyszer utoljára, jól az eszükbe vésve az olvasott sorokat, hisz később ezen állt, vagy bukott minden. A csapatok kiválasztása véletlenszerűen történt, kis papír cetlik, rajtuk a gyerekek neveivel és születési dátumaikkal döntötték el, hogy kik fognak egy családot alkotni, amely három emberből állt. A műsorvezető Györbiró Emese volt, a kézdivásárhelyi EMI alelnöke.

Először a gyerekeknek csapatnevet kellett választaniuk, tervezni maguknak egy címert és írni egy rövid himnuszt, amelyet a zsűri előtt kellett bemutatniuk. Aztán jöttek a villámkérdések, amelyeknek már nagyobb tétjük volt, az a család, amely először jelentkezett a kérdés felolvasása után, válaszolhatott. Rossz válasz esetén két pontot lehetett veszíteni, így jól meg kellett gondolniuk, hogy emelik-e a kezüket. Helyes válasz esetén természetesen két pont jutalom járt.

A következő játékban minden családból egy személy mesterlövésszé válhatott, ami abban állt, hogy három különböző távolságra helyezett vödörbe kellet beletalálni egy tárgyat, érdemes volt minél távolabbra célozni, hisz így a pontszámok is emelkedtek, ha célt ért a tárgy.

A “Legyen ön is nagycsaládos!” elnevezésű játék a népszerű tévéműsor alapján lett kitalálva. Ebben a versenyszámban szükség volt ismét egy kiválasztott személyre minden csapatból és a falra vetített kérdéseket kellett megválaszolni. Itt már fokozodótt a tét, hisz ebben a játékban akár annyi pontot is lehetett szerezni, ami eldönthette, hogy ki lesz az első.

A következő “Szélvész támasztás” játékban lufikra volt szükség. A feladat egyszerűnek tetszhetett, aztán kiderült, hogy nem is annyira könnyű. A lufit a levegőben kellett tartani, a gyerekeknek fújniuk kellett folyamatosan felfelé és nem érhettek hozzá semmilyen testrészükkel sem a lufihoz.

A verseny végével kezdetét vette az eredményhirdetés, mindenki izgatottan várt, kezét összeszorítva magában a csapata nevét ismételgetve. Az első díjat a Háromfejű sárkányok-csapat vitte el, akiknek ezúton is gratulálunk!

Szeretnénk köszönetet mondani a Vigadó Művelődési Ház vezetőségének, a zsűrinek, Baróthi Anikó tanárnőnek, Incze Johanna kézdivásárhelyi EMI elnöknek és Tot Flórának, szintén a helyi EMI sajtóreferensének, és mindenkinek, aki segítségünkre volt. A csapatoknak ezúton is gratulálunk!