Töredékeink a II. Világháborúból. Kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban

haromszekfejlecMásodik világháborús emlékekből nyílt kiállítás tegnap a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum “56-os termében az Erdélyi Magyar Ifjak szervezésében.

Petőfit parafrazálva Isten csodája, hogy áll még hazánk. Kónya Ádám nyugalmazott múzeumigazgató, a tárlat szakértője megnyitóbeszédében kijelentette, Isten csodája, hogy az elmúlt, megfélemlítésekkel tele évtizedek után is megőrizték emberek ezt az anyagot, amely nélkül ma szegényebbek lecsoportkep-emi-tortenelem-szakosztalynnénk. Elmondta, nem véletlen, hogy ezen a napon nyílik meg a kiállítás, hisz 62 évvel ezelőtt egy nappal korábban érkezett a hír a román kiugrásról, másnap pedig az oroszok betörtek az Úz völgyébe.
Gocz József veterán, a 3006 év hadifogságban (2001) címû könyv szerzője mondandóját Trianonnal kezdve, összefoglalta a második világégés történéseit, majd, mint aki megjárta a hadak útját, derûs epizódokkal tarkított háborús élményeit osztotta meg a nagyszámú közönséggel. A szónok
hálálkodott azért, hogy a mai ,,diszkós világban” kerül olyan ifjakból álló csapat, amely összegyûjti a múlt bizonyítékait. Dr. Szőts Dániel, a Sohasem felejtem el (1999) címû könyv szerzője, a Tûzkereszt háborús kitüntetés birtokosa, aki hat hónapot a ,,tetves lövészárokban” töltött, az Úz-völgyi katasztrófát elevenítette fel. Nagy Zoltán történelem-levéltár szakos hallgató, EMI-tag, a tárlat kezdeményezője, a kiállított anyag nagy részének gyűjtője elmondta, céljuk az volt, hogy ily módon is emléket állítsanak a hősöknek.

[nggallery id=20]
zprávy .