Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen a Trianon film

Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen a Trianon film

Szűknek bizonyult 2005 január 8-án, szombaton délután a háromszéki megyei könyvtár Gábor Áron terme a Trianon című film közönsége számára: szembesülnünk kellett azzal, hogy a terem teljesen megtelt, mintegy 350-400 személy pedig nem fért be a terembe.

trianon-plakat-erdelyA vetítést követő beszélgetésen a két meghívott, Koltay Gábor filmrendező és Raffay Ernő történész elemezte a versailles-i békedekitátumot követő, immár nyolcvanötödik éve tartó folyamatot.
Koltay Gábor azután készítette a 130 perces, Trianon című produkciót, miután a magyar televíziók (köztük a Duna is) sorra elutasították a Velünk élő Trianon című, tizennégy egyórás részből álló dokumentumfilm sugárzását.
Raffay Ernő köszönetet mondott az Erdélyi Magyar Ifjaknak, hogy ezt a vetítést hat erdélyi városban megszervezték, majd leszögezte: Magyarországon a két világháború között senki sem fogadta el a trianoni békediktátumot, ám ez megváltozott 1945 után, amikor az ország elindult lefelé. Csak a kilencvenes évek elején jelentek meg az első könyvek a kérdésről, egész generációk nőttek úgy fel, hogy fogalmuk sem volt, mi történt Trianonban — a december 5-i népszavazás bebizonyította, hogy az anyaországiak a saját múltjukkal és a határon túli magyarok jelenével sincsenek tisztában, s ez nem más, mint nemzeti tudatromlás.

dscf2656Az Erdélyi Magyar Ifjak éppen azért tartotta fontosnak a filmbemutató körút megszervezését, mert ez a film is hozzájárul valamelyest ahhoz, hogy a homály tisztuljon, hiszen a 2004 december 5-i botrányos népszavazáson bebizonyosodott, hogy Magyarországon csak másfél millió öntudatos magyar ember van, de az erdélyi magyarságot is napról-napra gyengíti és apasztja a nemzeti öntudat hiányából fakadó kivándorlás, kiábrándulás, egykézés, a többségi nemzetbe való beolvadás. Kétségtelen, hogy a továbbiakban nagyon sokoldalú nemzetépítésre van szükség, ebben a küzdelemben a zászlóvivő pedig az erdélyi magyar fiatalság kell, hogy legyen, melyet sem főispán, sem rendőrség, sem miniszterek nem akadályozhatnak és félemlíthetnek meg semmilyen alantas módszerrel. Hiszen, mint ismeretes, szervezetünk csíkszeredai és székelyudvarhelyi tagjait hatalmas, egyenként 50 millió lejes bírsággal sújtotta a rendőrség a film levetítése miatt. Fellebbezés után a bíróságon védtük igazunkat, Székelyudvarhelyen nemrég meg is született az ítélet: nem kell kifizetnünk a bírságot, a hatalom megfélemlítő hadjárata ez alkalommal tehát nem járt sikerrel.

[nggallery id=12]