Gyertyával a Bolyai Egyetemért

haromszekfejlecEzer égő gyertyából alkotta meg a Bolyai Egyetemet! kiírást az Erdélyi Magyar Ifjak sepsiszentgyörgyi szervezete tegnap este a megyeközponti Erzsébet-parkban. Az állami magyar egyetemi hálózatért tartott nyílt napon Sepsiszentgyörgy mellett Kolozsváron és Marosvásárhelyen is meggyúltak tegnap a gyertyák, ma Csíkszeredában és Nagyváradon emlékeztetnek az egyetemalapítás ügyére.

szentgyorgy-hajnikaDélután az 1848-as emlékmű szomszédságában felállított sátornál több mint ötvenen töltötték ki a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) által összeállított kérdőívet, amelyből a szervezők leginkább azt kívánták megtudni, a jelenlegi középiskolások milyen szakokon folytatnák tanulmányaikat. Este hét órakor meggyúltak a gyertyák, és a Bolyai Egyetemet! felirat köré álló száz-százhúsz érdeklődőt Kovács Lehel, a BKB alelnöke tájékoztatta a nyílt nap céljáról. Elmondta, olyan önálló állami magyar egyetemi hálózat létrehozásáért folytatják akcióikat, amelynek szerves része lesz a leendő Bolyai Egyetem, a több városban működő Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Partiumi Keresztyén Egyetem, valamint a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet és az orvosi egyetem magyar tagozata. A jelenlegi nyílt napon a BKB által tavaly szervezett tüntetésláncra is kívánnak emlékeztetni, aminek következtében először került be az uniós országjelentésbe egyetlen mondat a romániai kisebbségek felsőfokú oktatásának helyzetéről.
A gyertyás megmozdulással a szervezők emlékeztek a Babes és Bolyai Egyetem egyesítésekor öngyilkosságba kergetett tanárokra, Szabédi Lászlóra, Molnár Miklósra, valamint Csendes Zoltánra és feleségére, illetve a meghurcolt diákokra. A BKB következő akciója november első hetében lesz, tizenhárom kisebbség képviselőinek részvételével Kolozsváron tartanak felsőoktatási konferenciát.


Fekete Réka, Háromszék

2006-10-18

[nggallery id=48]