Marosi EMI Találkozó Erdőcsinádon

A Marosszéki Erdőcsinádon zajlott 2009 június 27-28-án a IX. EMI Találkozó. A csíkszeredai, kolozsvári, sepsiszentgyörgyi és a házigazda marosvásárhelyi EMI szervezetek kilencedik alkalommal gyűltek össze egy hangulatos hétvégére, ahol a jövőtervezés mellett a szervezetek tagjainak találkozása, barátkozása volt a cél.

dsc05042Szombaton délben kirándulással kezdődött a program a közeli Kisillye irányába. A kis csapatot az eső ugyan visszafordulásra kényszerítette, de végül jól alakult minden: a jókedv távol tartotta az esőt. Ebéd után a röviden bemutatkozatk az új EMI-sek és a szervezetek is meséltek tevékenységeikről. Ezt követően a CEMO (Civil Elkötelezettség Mozgalom) képviselői, köztük egyesült államokbeli emberjogi aktivisták tartottak előadást a tapasztalataikról. A kétnyelvűség és a magyarság jogaiért való küzdelem volt a fő téma, hiszen az EMI ezen a téren több jelentős lépést tett az elmúlt években (Bolyai egyetem, kétnyelvű feliratok).

A beszélgetés néha vitává alakult, de abban mindenki egyetértett, hogy a jogokért való küzdelem egy hosszú folyamat, kitartónak kell lenni és nem szabad feladni. Az árulókat, akik a saját anyanyelvüket használni sem akarják, habár lehetőségük lenne rá, számon kell kérni.

„Előbb számba sem vesznek, utána nevetségessé tesznek, azután harcolnak ellened és végül győzni fogsz”, fejtette ki az egyik amerikai aktivista az emberjogi küzdelem lépcsőfokait, megerősítve azt, hogy a nagy győzelmek mindig négy-öt vereség, próbálkozás után születnek.

A beszélgetést követően bővített elnökségi ülésre került sor, ahol a jövőbeli tervek és a közelgő EMI Tábor volt a fő téma Soós Sándor országos EMI elnök tolmácsolásában. Vasárnap búcsút vettek egymástól a csapatok, a szentgyörgyiek útban hazafele megtekintették az erdélyi szászok egyik remekművét, a segesvári várat. Találkozunk ősszel a Csíkszéki EMI Találkozón!

[nggallery id=9]