“Mi voltunk az utolsó Pokolgép előzenekar” – interjú a Diákegyüttesek Találkozójának második helyezettjével, a CRASH zenekarral

Crash 4A Háromszéki Diákegyüttesek Találkozójának második helyezettjét, a sepsiszentgyörgyi Crash zenekart a Rockpolis Média kiadó vezetője, Schervenka Endre kérdezte ki. A zenekar nevében Simon Csongor énekes válaszolt.

Schervenka Endre: A 2009-es Diákegyüttesek találkozóján elért eredmények alapján hogy érzitek, sikerült-e előre lépnie a zenekarnak?

Simon Csongor: A Diákegyüttesek Találkozóján 2009-ben sikerült megszereznünk a második helyezést. Az egy fantasztikus érzés volt a számunkra, hiszen akkor egy nagyon friss egy éves zenekar voltunk. A zsűri a debreceni Campus Fesztiválon való fellépési lehetőséget tartotta a legmegfelelőbbnek a számunkra. Így rögtön a megalakulásunk évében már a határon túl is sikerült megmutatnunk, hogy mire vagyunk képesek. Idén ismét másodikként értékelt bennünket a zsűri, de most egy sokkal erősebb mezőnyben a tavalyihoz képest. Egy kicsit csalódottak voltunk, hogy nem sikerült megszereznünk az első helyet, de kárpótolt bennünket az, hogy mi lehettünk a Pokolgép előzenekara. Felemelő érzés volt közel 600 ember előtt játszani és látni, hogy a közönség végigbulizza azt a 40 percet amit a színpadon töltöttünk.
Úgy érzem, hogy a zenekar nagyon fejlődőképes és nem rekedünk meg egy bizonyos szinten, hanem képesek vagyunk újítani és előrelépni.

Crash 5Schervenka Endre: Megkérlek, hogy röviden meséld el, mi történt az elmúlt egy évben veletek.

Simon Csongor: Az elmúlt év megoszlott aktivitási szempontból, volt egy kissé eseménytelenebb és egy valamivel eseménydúsabb és termékenyebb időszak. A tavaly nyáron került sor a debreceni Campus Fesztiválon való fellépésünkre, amely igen tanulságos volt a számunkra, de ezzel a nyári fellépéseink be is fejeződtek. Ősszel részt vehettünk az ötödször megrendezett Saint George Rock Nights-on, majd egy hónappal később volt egy fellépésünk a csíkszeredai AMI Klubban, mindkettő elég jól sikerült. Az utóbbi előtt mindössze egy héttel egy tagcsere történt a zenekarban. Így a zenekar új basszusgitárosa Pandula Péter lett. A jelenlegi felállás: Józsa Botond – dobok, Pandula Péter – basszusgitár, Pethő Zsombor – gitár, Dobricza Szilveszter – gitár és Simon Csongor – ének. Az újév első napján megszületett az első angol nyelvű dalunk melynek címe Set me free és az eddigi dalainktól eltérően inkább a hard rock stílus jegyeit hordozza magában. Ezzel nincs is semmi baj, ugyanis a továbbiakban szeretnénk ötvözni a hard rock és a heavy metal stílusokat.
Hamarosan beneveztünk a 2010-es Diákegyüttesek Találkozójára, előtte ismét felléptünk az AMI Klubban felkészülésképpen, ahol kaptunk egy meghívást egy csíkszeredai motoros találkozóra.
A szorgos felkészülést követően elérkezett a nagy nap, a tehetségkutató napja, ahol utolsó fellépőként sikerült elnyernünk a fődíjat, és rövidesen ismét a színpadra állhattunk, ám ezúttal a Pokogép előzenekaraként. Ekkor felfigyeltek ránk, és kaptunk pár koncert felkérést, valamint beneveztünk a Rock Stage tehetségkutató versenyre is, ahol reméljük sikereket érhetünk el.

Schervenka Endre: A diákzenekaroknál nagy “betegség” az iskola befejezése utáni széthullás, hogy érzitek, lesz-e elég kitartás bennetek, hogy az egyetem/munkahelyek mellett folytassátok a zenélést?

Simon Csongor: Sajnos megvan ennek a esélye, hogy széthulljon a zenekar, de ez még a jövő titka, ugyanis van egy egész évünk amíg a következő tag egyetemre megy. Addig is szeretnénk minden tőlünk telhetőt beleadni. Előfordulhat, hogy tagcserékkel, de remélhetőleg folytatódni fog a Crash zenekar története, hiszen eddig sok energiát fektettünk bele. Ha pedig úgy döntünk, hogy történjen bármi, együtt maradunk ezzel a felállással, akkor vagy nagyon ritkán próbálunk, vagy szüneteltetjük a zenekart amíg újra mindenki a megfelelőképpen tud hozzájárulni.

Crash 6Schervenka Endre: Mivel a zenekar nyereménye az volt a Diákegyüttesek Találkozóján, hogy felléphettetek a Pokolgép előtt, milyen érzés most visszagondolni, hogy az utolsó zenekarok egyike lehettetek, aki még felléphetett a Rudán Joe korszakos Pokolgép előtt (Joe-tól április 13.-án vált meg a Pokolgép zenekar)?

Simon Csongor: Ezt a tényt előre senki sem tudhatta, de számunkra nagy megtiszteltetést jelentett, hogy egy olyan hires és sokat megélt együttes előzenekara lehettünk, mint a Pokolgép, amelyben a magyar rockzene kiválóságainak nagyrésze megfordult és egy ekkora történelemmel rendelkezik. Ugyanakkor Joe a koncertünk folyamán többször is kilátogatott az öltözőből, hogy megnézze kik melegítik elő a színpadot és a tömeget számukra. A saját koncertjük alkalmával a színpadon kifejezte örömét, hogy jó látni, hogy a rockzenészekből és zenekarokból mindig is lesz jó utánpótlás. A későbbiekben értesültünk arról, hogy Joe elhagyta a zenekart, és mi lehettünk az utolsó Pokolgép előzenekar akik  a Rudán Joe-s korszakot megélték. Azon a napon egy korszak lezárult a főzenekar számára, de számunkra valami akkor kezdődött el.

Schervenka Endre: Jövőbeli tervek? Saját számok írása, koncertek, weboldal, stb?

Simon Csongor: A jövőben is szeretnénk együtt zenélni és élvezni amit csinálunk. Ez egy kellemes időtöltés számunkra, és úgy néz ki, hogy lassan elértünk egy olyan szintre, hogy másoknak is tetszik a zenénk. Folyamatosan írjuk a saját számainkat, de mivel nincs saját próbatermünk, ezért órarend szerint próbálhatunk heti egy alkalommal a sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotája próbatermében és ez nem elég ahhoz, hogy a képességeinkhez mért tempóban fejlődhessünk. A közeljővőben szeretnénk rögzíteni stúdióminőségben néhány dalunkat egy demo CD összeállításához. De nehézségekkel küszködünk, ugyanis mindent magunknak kell megoldanunk, mivel nincsenek szponzoraink, támogatóink és menedzserünk sem. Minden amit eddig elértünk az a saját kitartásunknak és kemény munkánknak köszönhető. A demo CD után tervben van egy klip készítés is a Set me free című dalunkhoz, valamint szeretnénk bővíteni a weboldalunkat és egy új design-al ellátni. A jelenleg beindult láncreakciónak köszönhetően reméljük egyre több koncertben lesz részünk, és egyre több meghívást fogunk kapni.
Ha bárki további információkat szeretne megtudni a zenekarunkról, látogassa meg a www.crashzenekar.uw.hu weboldalt, ugyanitt írhatnak is nekünk a vendégkönyvbe egy esetleges koncertfelkérés esetén.

Az interjút Schervenka Endre készítette – Rockpolis Média Kiadó, Székelykeresztúr


rockpolis media_logo