Miből lesz a cserebogár? Háromszéki ifjúsági vezetőket kérdeztünk, mit hoz a 2010-es esztendő

ifjusagi kerekasztal FRIfjúsági elitek. Ők döntenek, ők határoznak, elsősorban tőlük függ, hogy milyen ifjúsági rendezvényekre kerül sor Háromszéken. Hogyan fognak szórakozni, tanulni, fejlődni a fiatalok, hogy kiegészítsék ismereteiket azzal, ami nem szerepel az iskolai tantervben.

Hogyan vélekednek az ifjúsági szervezetek vezetői a 2010-es évről? Milyen programokat terveznek, érinti-e a gazdasági válság az ifjúsági programokat? Háromszéki ifjúsági vezetőket kérdeztünk, hogyan vélekednek a fentiekről.

Akacsos ZsoltAkácsos Zsolt (Bölöni Kék Virág Együttes elnöke)

Én mindig azt szoktam mondogatni a gyerekeknek, akik az egyesületbe tartoznak, hogy gyorsan telik az idő. Eljön a pillanat mikor a gyerekünk vagy unokánk kéri tőlünk, hogy meséljünk fiatal korunkról. Mit tudnánk mondani ha semmit sem tettünk életünkben? Csak küzdöttünk a mindennapi kenyérért, megfizetetlen fáradtsággal?

Nem könnyű a mai világban egy egyesületet alapítani, de annál nehezebb fenntartani. Itt nem az anyagiakra gondolok, hanem arra, hogy olyasvalamivel kell foglalkozzunk, ami összetart bennünket. S mi lehet ez? Hagyományaink, kultúránk valamint népi szokásaink. Mikor ezekről beszélek, mindig az egyesületünk mottója jut az eszembe: Az élet értelmét nem keresni kell, hanem mi kell értelmet adjunk az életnek. Népünk hagyományainak megőrzése mindannyiunk közös feladata. Ehhez már nem kell egyéb, csak kitartás és akarat. Kitartás azoknak, akik küzdenek mindezekért és akarat azoknak, akik nem tesznek semmit közösségükért. Visszatérve Boloni Kek Viraga lényeges kérdésre, hogy mi lesz a 2010-es évben ebben a nagy gazdasági válságban. Hát mit mondhatnék? 2010 az egyesületek éve. Minden olyan egyesület, mely önerőből tud valamit nyújtani, sikeres lesz. Lehetséges, hogy minket ez nem fog érinteni, hiszen az elmúlt 10 évben anyagilag csak válságosan éldegéltünk. Soha nem volt egy biztos szponzorunk, soha nem volt egy kitartó és erős hátterünk. Na de lehet, hogy anyagilag az egyesületünket pont ez az időszak fogja felerősíteni. Ebben az évben mi szervezzük meg a híres bölöni nappali farsangot, a szüretet és még sok más rendezvényt. Azt tanácsolom minden egyes egyesületnek: fel a fejjel. Már kilencedik alkalommal rendeztük meg a Bölöni Nyári Ifjúsági Fesztivált. Végezetül, hogy kik döntenek rólunk, a sorsunkról, hát abban is biztos vagyok hogy nem mások. Csakis mi dönthetjük el hogyan folytatjuk tovább tevékenységeinket, csakis de csakis MI.

Balint ErzsebetBálint Erzsébet (Erdélyi Magyar Ifjak – alelnök)

Az elmúlt évvel egy mozgalmas időszakot hagytunk magunk mögött és úgy érzem tévednék, ha azt mondanám, hogy ez alábbhagy 2010-ben. Igaz, hogy kevesebb helyi támogatóra számíthatunk idén, de egyre több a megvalósítandó ötlet és a vállalkozó szellemű fiatal. Hamarosan újból várja a Háromszéki Diákegyüttesek Találkozója a koncertre vágyókat és az ifjú tehetségeket. Addigis ha inkább érdekel valakit az irodalom és a vita, és nem félne kipróbálni magát tömeg előtt, akkor ott a lehetőség benevezni a Székely Március Szónokversenyre. Egy mozgalmas nap keretén belül ismét meg lehet küzdeni a Szent György Lovagja címért, azonban ha mindez nem elég újabb és újabb programokkal várunk titeket az év folyamán, akárcsak eddig. Lesznek műhelytáborok, találkozók, megemlékezések, előadások. Nyár végén, ha mindezt egyben szeretnétek látni akkor irány a gyergyói EMI tábor. Ha pedig elég élményben lesz részetek, örökítsétek meg a pillanatot és nevezzetek be fotóitokkal a V. Háromszéki Ifjúsági Fotóversenyre.

Tehát idén is mozgalmas évnek nézünk elébe, a ti dolgotok csupán annyi, hogy részt vegyetek rajta vagy csatlakozzatok a csapathoz. Hisz nektek szervezzük.

Benedek MartaBenedek Márta (Bodvaj Egyesület – elnök)

A kisbaconi Bodvaj Egyesület 2010-es évi programja gazdagnak ígérkezik, bár némely tervünket áthúzhatja vagy módosíthatja a források beszűkülése. Negatívan érint a magyarországi források elapadása, ezt pótolandó azonban ajánlom minden ifjúsági szervezet figyelmébe a belföldi forrásokat, amelynek biztosításában egyre nagyobb szerepet kell játszaniuk a helyi önkormányzatoknak, vállalkozóknak, lakosságnak (lásd felajánlható 2%). Emellett a kitartó, lelkes munkatársakkal rendelkező szervezeteknek érdemes kipróbálniuk pl. a Fiatalok Lendületben európai uniós finanszírozású programban való részvételt. Az egyesület keretében tervezünk egy környezetvédelmi, egy kézműves- és egy színjátszótábort, több ifjúsági kirándulást, gyermekprogramokat (lovagi játékok, mesebarangolások, játszóházak, erdei iskola túrák), faluszépítő akciókat, valamint csapaterősítő hétvégéket.

Benko RekaBenkő Réka (Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium Diákprezsbitériuma – ügyvezető elnök, Kovászna Megyei Diákönkormányzat – alelnök)

A kérdés, hogy milyen rendezvényeket szervezünk és hogy befolyásolja-e a válság azokat, nagyon elgondolkodtató. Úgy gondolom, hogy a rendezvények megszervezésének terén a fiatalok érdekeit kell nézzük. Az, hogy egy rendezvényt megszervezünk még önmagában nem elég. Kell egy jó csapat, amely mindezt létrehozza és egy másik, amelyik részt vesz rajta. Úgy gondolom, hogy egy jó hangulatú sportrendezvény, illetve egyéb érdekes rendezvények pozitív hatással vannak az ifjakra. Mivel a mai világban a pénz is egy fontos lételem, részben befolyásolhatja a válság, bár ezt kevésbé érzékeljük. Akadnak kisebb problémák a pénzhiány miatt, de szerencsére azok hamar elhárulnak. Remélem, hogy az elkövetkezendő időszakban is sok jó rendezvényt szervezhetünk, melyek szintén pozitív visszajelzésekkel lesznek tele.

Bernad AgotaBernád Ágota (Kovászna Megyei Diákönkormányzat – ügyvezető elnök)

A 2010-es év igen igen tartalmas lesz, tele ifjúsági rendezvényekkel, melyekből megpróbáljuk kihozni a maximumot, megvalósítani a legjobbat úgy, hogy ez mindenkinek megfelelő és problémamentes legyen. A programokat melyek be vannak tervezve, a gazdasági válság érinti, hisz mindent érint de ha ügyesen csináljuk mindent meg lehet oldani. Nem feltétlenül csak pénzzel lehet megoldani, elkészíteni, megvalósítani egy programot hisz csak egy kis ügyesség és okosság kell és mindent lehet csak akarni kell 🙂

Demeter FerencDemeter Ferenc (Fiatalok Mikóújfaluért Egyesület – elnök, Háromszéki Ifjúsági Tanács – alelnök)

2010 a továbbépítkezés éve lesz a FIMIKE életében. Megpróbálunk új fiatalokat bevonni és teljesen új rendezvényeket szervezni, de az eltűnőfélben levő hagyományok megőrzése is nagyon fontos prioritás lesz. Tervezünk Oltmenti Ifjúsági Tábort, hagyományos Kosaras Bált, Fociturnét, Falunapi Programokat. A válság mindenkit érint ez kétségtelen. De ha a válságot egy erős viharhoz hasonlítjuk amelyben mi vagyunk a hajó (a szervezet), akkor sok múlik azon, mennyire erős a hajó váza, mennyire talpraesett a legénység és a legfontosabb, hogy milyen irányba fordítjuk a vitorlánkat. Ha belekap a szél, előre visz, ha a vitorla eltörik, akkor elsüllyedhet a hajó. De optimistán tekintünk a jövőbe. Az ifjúságé a jövő és ez az, ami számít.

Furus Levente-alelnök

Furus Levente (Turulmadár Ifjúsági Iroda – elnök)

Személy szerint a 2010-es évet egyfajta vízválasztó évnek látom, olyan szempontból, hogy egyfajta kiteljesedése lesz több elkezdett, vagy folyamatban lévő tervnek és programnak. Ugyanakkor a megújulás és a szakmaiság éve is kell legyen minden egyesület számára. Tekintettel arra, hogy az irodánk átlépte létezésének harmadik évét, több új program, valamint szakmai anyag kiadása is szerepel a tervben. Az idei év a megújúlás éve lesz számunkra, a cél egy szakmailag jól felszerelt és az ifjúság számára nyitott iroda megteremtése, ami márciustól várható. A gazdasági válság még egyelőre nem érezteti a hatását a civil szervezeteknél, ha jól gazdálkodunk a meglévő erőforrásokkal, akkor nem is fogja.

Gazda EmeseGazda Emese (Mikes Kelemen Gimnázium Diáktanácsa – elnök)

A 2010-es év számunkra is nehézkesen indul, hiszen a gazdasági válságot mi is érezzük, így rengeteg munkával jár, hogy a rendezvényeink színvonala ne csökkenjen. Valóban nehéz megbírkózni a feladattal, hiszen a támogatásaink körülbelül a felére csökkentek az utóbbi évekhez képest. Ettől eltérően rengeteg az ötlet, rengeteg az energia, a rendezvények nagyját kicseréltük, azért természetesen a hagyományok megmaradnak, Széchenyi Bálra idén is számíthatunk.

Gáj Nándor (Háromszéki Ifjúsági Tanács – alelnök)

Én azt hiszem tavaly is megvolt és idén is meglesz az a versenykihívás az ifjúsági szervezetek számára, hogy valós és sikeres alternatívái legyenek a hétköznapi szórakozásoknak. Az ifjúsági szervezetek mindenképp kell közelítsenek a szórakozáshoz, de úgy, hogy abban a szórakozásban Gaj Nandorakár rejtett fejlődés, tanulás legyen. Ezért kihívás például a már hagyománnyá vált Szentgyörgy-napi ifjúsági sziget. Ami még egy kihívás nemcsak a Háromszéki Ifjúsági Tanácsnak, hanem minden Háromszéken működő szervezetnek, hogy a dolgozó fiatalokat (akik hatkor kelnek, zötyögnek villamoson, sorozatmunkában áll el a hátuk vagy nyakig kőporosan végzik munkájukat) megszólítsák, megkérdezzék, hogy ők miben szeretnének fejlődni, milyen igényesebb szórakozást kívánnak. A válság azt hiszem jót tesz/tehet az ifjúsági szervezeteknek, ha úgy állnak hozzá. A válság számomra egyrészt a helyi/megyei pénzügyi alapok csökkenését jelenti, emiatt remélem többen mernek országos vagy európai finanszírozókhoz fordulni. Másrészt a válságok néha azt a jó változást hozták, hogy a közösségek jobban összekovácsolódtak. Így az ifjúsági közösségek is. Ami az idei terveket illeti, folytatni fogjuk a már elkezdett programokat (Fiatal Pedagógusok Találkozója).

Gruman RobertGrüman Róbert (Háromszéki Ifjúsági Tanács – elnök, MIÉRT alelnök)

2010 a gazdasági válság ellenére rendezvényekben gazdag évnek ígérkezik, a múlt évben elkezdett rétegtalálkozókat, a pedagógus-, fiatal gazda-, önkormányzati képviselők és ifjúsági vezetők találkozóját, valamint a szabadegyetemet újra megszervezzük és beindítjuk a HÁRIT szórványprogramját is. Folytatjuk az ifjúsági vezetőképzőket és egy ifjúsági karavánt is tervezünk. Reméljük sikerül beindítani szervezetünk információs irodáját, mely nagy segítséget fog nyújtani a tagszervezeteinkkel való kapcsolattartásban. Befejezésül, ha egy mondatban kellene összegezzem, akkor azt mondanám, hogy: Építsük Háromszéket!

Jakab AdamJakab Ádám (Kovászna Megyei Diákönkormányzat – elnök)

A KMDÖ idén több kisebb-nagyobb méretű programmal készül előrukkolni. Az egyik legnagyobb rendezvényünk a tavaly elkezdett három éves Fiatalok Lendületben program, amelyet a tavalyi franciaországi színhely után idén Magyarországon, a Balatonnál tartunk meg. Otttartózkodásunk ideje alatt a három résztvevő megye (Háromszék, Zala, Sarthe) és három ország kultúráját ismerjük meg alaposabban. További programjaink közé tartozik az Óriáspince-tetőn szervezett Március 15-i ünnepség, melynek társszervezői vagyunk, csemeteültetés Sepsiszentgyörgy több pontján, valamint az eddig nagy sikernek örvendő Focimaraton. Terveink megvalósításához az anyagi hozzájárulás nagyjából biztosítva van, mivel a Fiatalok Lendületben program keretén belül 2009 áprilisában nyertünk egy 50.000 eurós támogatást, amelyből az idei tervek is fedezve vannak, a többi rendezvény megszervezéséhez más forrásokból jutunk pénzhez.

Kelemen EvaKelemen Éva-Orsolya (Szentgyörgyi Ifjúsági Klub – elnök)

A SZIK 2010-ben egy élményekben és tapasztalatokban gazdag évnek néz elébe. A közgyűlésen megválasztott körök (kézműves, sajtó, fotó és sport) vezetőinek nagy kihívás lesz negyedik alkalommal megszervezni az Ifjúsági Napokat, melyet új helyszínre, összetettebb programmal tervezünk. A múlt évben a hódmezővásárhelyi ifjúsági cserén való részvétel nagy lendületet adott szerveztünk tagjainknak, ezért a Fiatalok Lendületben program keretén belül Háromszéken is tervezünk megvalósítani hasonló projekteket. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk fiatal csapatunk építésére, nem feledkezve meg az évi 2-3 alkalommal megszervezett összerázó, konfliktuskezelő, pályázatíró képzésekről. A SZIK-es fiatalok körében közkedvelt, havonta megszervezett klubtalálkozók sem maradnak el, valamint a kézműves napok és más szórakoztató programok szervezésére is sor kerül.

Kiss Mercédesz-Zsuzsa

Kiss Mercédesz-Zsuzsa (Kézdivásárhelyi Fiatalok Tanácsa – rendezvény-szakbizottság elnöke)

A KFT 2009. decemberében alakult a város középiskoláinak képviseletéből. Tevékenységünkkel a kézdivásárhelyi fiatalok figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy igenis Kézdi egy fiatalos, lendületes város. 12 aktív taggal rendelkezünk, a tanácson belül több szakbizottság van. Terveink között első helyen áll a ’’LEGFARSANG”-i bál , amit a városi sportcsarnokban szervezünk meg, ezáltal szeretnénk berobbanni a köztudatba :). Mivel mondhatni még frissek vagyunk a terepen és nem volt nagyobb rendezvényünk, ezért még nem volt szerencsénk a válság sötét oldalába kóstólni. Ugyanakkor picit érezhető a támogatók segítőkészsége.

Martinka JanosMartinka János (ERSZI – elnök)

2010-ben is szeretnénk megrendezni a már több kiadást megélt fesztiváljainkat, mint a Ba-rock, a Dark River Rock Fest, amit idén az új helyszín miatt átkereszteltünk Rock Stage-re és a Metal Rudit, de pont az utóbbinál tavaly éreztük a gazdasági válság hatását, mivel szponzorok hiányában nem tudtuk megtartani. A fiatalokon is érezzük, mert pénz szűkében csak néhány rendezvényre tudnak elmenni, ezért tűztük ki célul, hogy az idén színvonalasabb programokkal várjuk őket.

Peter OrsolyaPéter Orsolya (Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület – elnök)

Azt hiszem, hogy a 2010-es év rendezvényei annyiban változnak, hogy átgondoltabbak lesznek és költséghatékonyabbak. Mert válságos időben mindenki rá van kényszerülve csak a szükséges dolgokra költeni, a többit a furfangos észjárás, a kreativitás és az önkéntes munka fogja megoldani. Én bizakodó vagyok, hogy a háromszéki ifjúsági szervezetek rendezvényei nem kizárólagosan pénzfüggőek, s ahol akarat van, ott cselekvés is lesz. Egyet biztosan ígérhetek! Az idén is lesznek Háromszéki Diáknapok, május 6-8. között.

Raduly AttilaRáduly Attila (Zöld Nap Egyesület – elnök)

A Zöld Nap Egyesület egy fiatal szervezet, ezért az idei év a szárnyak bontásáról fog szólni. Én bízom benne, hogy a székelyföldi társadalom körében az idén még nagyobb figyelmet fog érdemelni a környezetvédelem. Rengeteg új rendezvényt fogunk tető alá hozni és egy pár elkezdettet is folytatni. Megszervezésre kerül egy nagy szabású környezetvédelmi hétvége, el fogunk ültetni 1000 facsemetét Kézdivásárhelyen. Ugyanekkor kerül sor egy újabb használtolaj és elemgyűjtésre, előadásokra, kerekasztal-beszélgetésre és egy zöld film levetítésére is. A Tavaszi Zöld Napokat élő zenével kísért táncházzal szeretnénk még színesebbé tenni. Fogja érinteni a gazdasági válság a nonprofit szervezeteket, ugyanis kevesebb pénzt kapnak az önkormányzatok. Ennek függvényében a pályázati kiírások összege is csökken.

Szekely RobertSzékely Róbert (Szentgyörgyi Ifjúsági Tanács – elnök, Máltai Ifjúság – szóvivőhelyettes)

Az idei év gazdagabb lesz rendezvények terén az ifjúsági életben. Bizakodó vagyok hiszen ismerve a székely viselkedést itt nálunk Háromszéken, ha valami jó, azt folytatni kell és melléje még több újat hozni. A SZIT új tevékenységeket is tervez a hagyományossá vált Ifjúsági sátor, Ifjúsági karácsonyfa programok mellett, idén szeretnénk feléleszteni az Ifjúsági Majálist. A 2010-es év sok programmal várja a Máltai Ifjúság önkénteseit is. Lesz Ifjúsági Fesztivál, Szivárvány tábor, Mozgássérült fiatalok tábora, Szent György napi elsősegélyezés, Szeretethét, Csíksomlyói zarándoklat, Utazás kultúránk irányába, mozgássérült fiatalok túrája. A válság érinti az ifjúsági programokat, hiszen a szponzorok is érzik a válságot ezért kevesebb az ilyen szerű támogatás, de ugyanakkor amely szervezetek ezidáig pályázatokból éltek, azoknak nem lesz ez az év sem hátrányos, hiszen a pályázati pénzek megvannak, csak pályázatot kell írni és megnyerni azokat.

Szocs ZoltanSzőcs Zoltán (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom)

A 2010-es évre mindenképpen a Kárpát-medence egészét átható rendszerváltozás éveként tekintünk, komolyan hiszünk és dolgozunk az erdélyi magyarság önrendelkezésének mihamarabbi megvalósulásáért, jogaink érvényesítéséért, és azért, hogy egy belső-magyarországi nemzeti kormányzat segítségével kikerüljünk a globális erkölcsi, gazdasági és politikai válságból. Eddig is önerőből szerveztünk minden programot, rendezvényt, nem könyörögtünk, nem alázkodtunk meg senki előtt és a jövőben is elsősorban csak saját magunkra számíthatunk.

Tischler Ferenc (Kovászna Megyei Ifjúsági Igazgatóság – igazgató)

A régóta működő szervezetek vezetői teszik a dolgukat és a tapasztalatuknak köszönhetően alkalmazkodnak az aktuális helyzethez. Tudják mi a céljuk, tervezik a lépéseket a cél elérése érdekében. Nem rejtjük véka alá, hogy a komolyan megszervezett tevékenységek, tömegrendezvények, jól behatárolt célközösségeknek nyújtott programok hozzák a dicsőséget, az Tischler Ferencelismerést. Nekünk, vezetőknek 2010-ben is úgy kell építkeznünk, hogy az elismerés a körülöttünk lévő csapaté legyen, a csapat minden tagja érezze hogy fontos, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül az utánpótlás toborzását, a szakszerű szervezetépítést és az igazi céljaink felé vezető úton való maradást. A 2009-ben szervezett tevékenységek kiértékelése elmaradhatatlan, fontos, hogy a szervezetek őszintén értékeljék az elmúlt év pozitívumait és hiányosságait, az őszinte értékelés megmutatja, hogy mi az amire oda kell figyelni, amire képesek vagyunk és csak ezután kezdjünk tervezni. Természetesen a gazdasági válság érinti az ifjúsági szervezeteket. A jól felépített szervezetek, amelyek az alapokat jól rakták le, nem fogják annyira megérezni a gazdasági válságot. A pénz nem minden. Elengedhetetlen sok tevékenység megszervezéséhez, de hiánya nem jelentheti a szervezetek megszűnését. Jó időszak visszatekinteni a szervezetünk első napjaira, jó lehetőség azokat a tevékenységeket elővenni a tarsolyból amelyeket szervezetünk fiatal korában szerveztünk. Használjuk ki az anyagilag szegényebb időszakot építkezésre, megerősödésre, kapcsolatok kialakítására, más ifjúsági szervezetek tevékenységének megismerésére és az egymásra való odafigyelésre.

Toth Godri IringoTóth Gödri Iringó (SZMKD – elnök)

A Székely Mikó Kollégium Diáktanácsának működését jelentős mértékben befolyásolja a jelenlegi gazdasági helyzet. Eddigi tevékenységünk során nagy segítséget jelentett a vállalatok és a magánszemélyek támogatása, mely mértékének csökkenése miatt már tavaly elmaradt néhány tervezett rendezvényünk. Várhatóan az idei évünkre is negatív hatással lesz a válság. Ennek ellenére a 2010-es programtervezetünk is gazdag, igaz, a nagyobb, városszintű rendezvények helyett az iskolán belüli programokra koncentrálunk (gitárestek, vetítések, a Mikó-hét, világnapok, ügyességi versenyek). A már hagyományosnak számító Művészetek Hétvégéjét természetesen idén is megszervezzük, és törekszünk színvonalas műsort biztosítani az érdeklődőknek. Belátjuk, hogy diáktanácsunk most egy nehezebb időszakot kell átvészeljen, de bizakodunk és lelkesen szervezkedünk.

Nemes Előd - elnök

Nemes Előd (Erdélyi Magyar Ifjak)

Mindig van valami ötlet és hát így született meg ez az interjú-sorozat is az ifjúsági vezetőkkel. Nem árt néha előtérbe helyezni azokat, akik szabadidejüket is feláldozva dolgoznak a közösségért, sokszor köszönet sem jár érte.

Sok gond van, de mindig találkozunk újabb sikertörténetekkel. Ez erőt adhat a folytatáshoz, jó érzés látni például, hogy a vidéki ifjúsági szervezetek ráébredtek hagyományőrző szerepük fontosságára. Most pedig egy idézettel búcsúzom, mely a 2010-es esztendő ifjúsági mottója is lehetne: “Mi magunk legyünk az a változás, amelyet látni szeretnénk a világban” (Gandhi). Úgy legyen.