Néhány gondolat az EMI pólóról

Júlia: Mit jelképez az embléma? Van-e számodra vm plusz jelentése, belelátsz-e, belemagyarázol-e még vm-t? Vagyis egyedi dekódolás.:) (pl. én a középső fenyő csúcsán látok egy keresztet, és ha ebben nincs is szándékosság, nekem jól esik.)
emi-csapat-szentgyorgy-napok-2008-kicsiElőd: Az embléma az Erdélyhez való kötődést jelképezi, annak szimbólumai szerepelnek benne.
Júlia: Mikor és kinek a fejében született meg az EMI-póló ötlete? Szentgyörgyön ki szorgalmazta? Milyen meggondolásból? Miért tartotta fontosnak?
Előd: Készen kaptuk az ötletet és emblémát az országos szervezettől – kiegészítettük a Háromszék felirattal, hogy a régiónkhoz kötődjön. A hátán lévő idézetet kicseréltük és a betűkaraktert is.
Júlia: Minden EMI-póló variánsnak ez a felépítése?:
(Elöl:) logó, szervezet teljes neve, esetleg alatta a régió/helység neve
(Hátul:) idézet -idézet? Kitől?, honlapcím – minden pólón ugyanaz/helyi EMI honlapcímek is előfordulnak?
Előd: Változó. Elől ugyanaz az embléma, csak a mérete különbözik, a hátán változhat az idézet és a honlap címe is más, a régiótól függően.

emi-polo-fekete-2005Júlia:Szerinted jó ez a felépítés?
Előd: Jó, megőrzi az eredeti szimbolikát, de mozgásteret is hagy, változtathatunk rajta, ha óhajtunk, ebbe soha nem szólt bele a vezetősége a szervezetnek.
Júlia:Mikor nyomtatták az első EMI-s pólót Szentgyörgyön?
Előd: 2005-ben készült el az első 27 darab, májusban, ősszel még 7 darab. 2006-ban egy újabb rend, kb. 20 darab készült, ezeken mind szerepelt a Háromszék felirat. 2007-ben vásároltunk  az EMI táborban egységes mintázatút is, azaz Háromszék felirat nélkülit. Rájöttünk, hogy a legtöbbet itthon hordjuk Szentgyörgyön a pólókat és itthon a többi ifjúsági szervezethez képest egyszerűen csak emisek vagyunk, a háromszéki identitásunk csak akkor erős, ha más emisek között vagyunk egy közös országos rendezvényen, tehát már nem ragaszkodunk annyira a Háromszék felirathoz föltétlenül. Különben is nehéz a tagság igényeit maradéktalanul kielégíteni ilyen téren, voltak akik a Háromszéket is túl általánosnak tartották és Sepsiszentgyörgy feliratút óhajtottak volna. De nekünk a kézdivásárhelyiekre is gondolnunk kellett.
emi-polo-kek-20081Júlia:Milyen volt az első pólók színe, mérete, minősége, ára Sztgyörgyön? Milyen mennyiségben készült? Milyen most a skála?
Előd: Nehezen lehetett fekete jó minőségű pólót vásárolni Szentgyörgyön, amely üres felületű, kétszer is leutaztunk Brassóba értük, de a festés már itthon történt. Az elős rend volt a legjobb minőségű, a mai napig használhatóak a pólók. Az elmúlt három évben itthon is nőtt a kínálat, ma már több cég között is válogathatunk, ha új pólókat óhajtunk. A fekete mellett sötétkék, piros és zöld alapra is nyomtattunk EMI logókat, de a fekete a legáltalánosabb.
Júlia:Kinek a feladata (volt) ezzel foglalkozni, ezt megszervezni? (egyetlen ember / munkamegosztás mi szerint)
Előd: Az elnökség vállalta ezt fel és a mai napig mi foglalkozunk ezzel. Annyira van fontos a dolog, hogy a minőség miatt mi foglalkozzunk vele.
Júlia:Helyi szervezetenként változik vagy egy vk gyártja az egész szervezetnek?
Előd: Változó, a csíki EMI, a Háromszéki és a Marosi külön nyomtat pólókat, de volt eset, hogy a Háromszéki EMI a Marositól rendelt  és még fog rendelni. A csíkiak tavaly EMI zászlót is nyomtattak.

emi-polo-zold-2009Júlia:Vannak-e színek / más megkülönböztető jelek, amelyek bizonyos EMI-tagszervezetek pólóinak sajátja?  (pl. a sztgy-i fekete, a mvhi zöld)
Előd: Nem beszélhetünk erről, habár Marosvásárhelyen a zöld lett az általánosabb, Háromszéken a fekete. A csíkiak legújabb rend pólója is zöld színű.
Júlia:Kiknek kellett fizetni érte, kik kapták ingyen?
Előd: Eleinte teljes árban kifizették a tagok, később az anyagi lehetőségek javultak és félárban kapták az EMI tagok, 2007-ben a Háromszéki EMI már ingyen is juttatott a tagjainak pólókat, egyfajta díjként, mert megnyerték az EMI Táborban a diákoknak szóló versenyt.
Júlia:Egyáltalán kik kaphattak? Mit jelent(ett) az, ha valakinek van emis pólója? – (valaha volt/tiszteletbeli) emis / (erdélyi) magyar / azt vallja, hogy /
Előd: Ragaszkodtunk ahhoz és továbbra is ragaszkodunk, hogy csak a tagok kaphassanak pólót, habár sokan érdeklődtek, honnan vásárolhatnak.
Júlia:A nem emiseknek volt-e/van-e lehetőségük hozzájutni emis pólóhoz?
Előd: Igen, egyedül az EMI táborban lehet szabadon bárkinek vásárolni, úgy gondoljuk, hogy aki eljön a táborunkba, annak van már annyi kötődése a szervezethez, hogy vásárolhat, talán ez elősegíti a taggá válását is.
polo5Júlia:Mit jelentett számodra, mikor megkaptad az első emis pólódat? Milyen emlékek fűződnek hozzá?
Előd: Nagyon kellemes emlékek ezek, azonnal csoportképet is készítettünk, emlékszem, mindenki büszkén hordta és hordja a mai napig.
Júlia:Ajándékoztál-e vk-nek emis pólót? Tudsz-e vk-ről, aki ajándékozott/ajándékba kapott?
Előd: Nem igazán, kevés van belőle.
Júlia:Mikor hordod? – emis/nem emis rendezvények, otthon, munkahely, kirándulás
Előd: Bárhol, akár a munkahelyen is, elősorban nyáron, rendezvényeken is, kiránduláson is.
Júlia:Melyek azok az alkalmak, amikor mindenképp emis póló, melyek azok, amikor semmiképp emis póló?
Előd: Nem voltak erről merev döntések, de van, hogy felszólítjuk a tagságot, vegyék fel a pólót egy bizonyos alkalomra.
Júlia:Mi az, amit kifejezel, kifejezhetsz, kifejez(het)nek általa? – szimpátia, odatartozás, magyarság (itthon/idegenben), bátorság (román közegben)
Előd: Mindenik, igen.
Júlia:Mondhatni, hogy ez valamely etnikum sajátja? Van magyarországiaknak is?
Előd: Van anyaországi emis póló is, a szimbólumai különböznek. Abból is vásároltunk már, hordjuk azt is, az egymáshoz való tartozást fejezi ki.
Júlia:Hordod-e úgy, hogy többletjelentést ne tulajdonítanál neki, vagy ha azt veszed fel, mindig meggondolod, hogy mit ír rajta s hova indul(hat)sz el benne?
Előd: Mindig elgondolkozom azon, hogy ha felveszem, milyen hatást vált ki az emberekből. Elég feltűnő ábrája van, sokan megfigyelik az utcán.
Júlia:Emis póló legextrémebb használata, amiről tudsz, meglepett? (emléktárgy, takarító ruha, játszóruha, hálóing:), babablúz, zászló,)
Előd: Emléktárgyként tartjuk a 2007-es EMI Tábor pólóinak egyes  darabjait. Utólag derült ki, hogy gyenge a minőség és már az első mosásnál torzul, ezért nem hordjuk, emlékként tartjuk.
Júlia:Mi lesz azoknak az emiseknek az EMI-pólójával, akik közben kiléptek a szervezetből? (hordják / visszaadják / elajándékozzák / szekrény alja /)
Előd: Nem tudni.

emibaba1Júlia:Ki a legifjabb és ki a legidősebb EMI-póló viselő tudomásod szerint?
Előd: A legifjabb talán 2 éves, a legidősebb 60 körül van, a táborban figyeltük meg.
Júlia:Mely korosztály viseli leginkább? Tükrözi ez az emis-lét korhatárait?
Előd: Elsősorban a fiatalok, 15-30 évesek.
Júlia:Lehet olyant mondani, hogy inkább fiúk vagy inkább lányok hordják? Miért?
Előd: Nem igazán. Talán a fiúk szívesebben hordják, de a szervezetben is több a fiú, lehet csak azért tűnik így.
Júlia:Ki hordja szívesebben? Adható-e erre válasz a tagszervezeteket összehasonlítva? (pl a használat gyakoriságából kiindulva – legemipólósabb tagszervezet?)
Előd: Mindenki szívesen hordja, nem tudnék kiemelni egy szervezetet sem – vagy akár kiemelhetném az összeset, hisz saját  pólókat gyártottak, gondoskodtak erről.

Júlia:Rituális cselekedeteket von-e maga után? (első emi-pólós fotó, emi-póló felavatás, ünnepélyes pólóajándékozás)
Előd: A közös csoportképeken mindig figyeltem, hogy éppen hányan viselték a pólót.
Júlia:Lehet-e az EMI-pólót egyenruhának nevezni? Minősülhet-e annak valamilyen funkciójában? (csoportidentitást fejez ki, valamely cselekedet, eszme, cél közös felvállalását)
polo4Előd: Igen, a csapathoz való tartozást fejezi ki egyértelműen.
Júlia:Megnevezhető egy pillanat, esemény, ami az emi-pólót (ha részben is) egyenruhává avatta?
Előd: Habár gazdag a szimbólumrendszer, mert sok féle EMI logó létezik, még ha nagyvonalakban megőrizték is a szimbolikát, ma már EMI jelvény, banner, többféle póló, szórólap létezik, de még mindig a póló a legmeghatározóbb, ez önmagában egyenruha státust adott neki, de nem köthető pillanathoz.
Júlia:Mennyire lehet megkövetelni / elvárni az emisektől, hogy legalább bizonyos rendezvényeken száz százalékosan (szóval mind) viseljék a pólót?
Előd: Nem követeljük meg, de általában ráéreznek, mikor vegyék fel. Egy önkéntes alapon működő szervezetben nem lehet semmit megkövetelni, legfennebb elvárni lehet, elvárásaink vannak is, de senki nem lesz nemecsek ernő csupa kisbetűvel…ha nem veszi fel a pólót.
Júlia:Keveredtél a póló miatt bajba? Valaki más?
Előd: Nem tudok ilyen esetet.

Júlia:Mitől félhetsz, tarthatsz, ha felveszed azt a pólót?
Előd: Nem félek semmitől.
Júlia:Van valami, amit kimondottan a pólónak köszönhetsz? (barátot, kedvességet, támogatást, felmentést)
Előd: Igen, sok ismerőst lehet így szerezni, hiszen a szervezet egyre ismertebb.
Júlia:Mire számít(hat)sz, mit remél(het)sz, mikor valahová készülve tudatosan veszed fel az emi-pólót?
Előd: Kitűnök a többiek közül, vagy ha többen vesszük fel, látszik, hogy egymáshoz tartozunk, egy csapat vagyunk.
Júlia:Olyan környezetben is hordod, hordtad, ahol biztosan nem tudtak magyarul és az embléma sem sugallt semmit? (ha igen, ha nem) Miért?
Előd: Igen, átutazóban voltunk más vidékeken is, éppen rajtunk volt a póló.
Júlia:Volt már rá példa, hogy az EMI-s póló olyan szerepet töltött be, mint mondjuk az idegenvezető kezében az esőernyő, egy idegen helyen vagy sokaságban így tarthattátok egymást szemmel?
Előd: Igen, a csíksomlyói búcsú nagy tömegében jó szolgálatot tett a póló már nemegyszer, könnyebben megtaláltuk vagy felismertük egymást.

Kérdezett: Zsigmond Júlia
Válaszolt: Nemes Előd