Nemzeti ifjúság – interjú Incze-Borbándi Johannával, a Kézdivásárhelyi EMI elnökével

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezetének kézdivásárhelyi fiókja októberben alakult újra, és máris szép eredményekkel büszkélkedhetnek. Incze–Borbándi Johannát, az EMI helyi vezetőjét terveikről és eredményeikről faggattuk.

– Mikor tartották a kézdivásárhelyi EMI tisztújítását?
– Néhányan elmentünk a gyergyói EMI-táborba, és ott annyira megtetszett a hangulat, a szervezet célkitűzései, hogy október 7-én újraalakítottuk a kézdivásárhelyi csoportot. Jelenleg nyolc aktív tagunk van, és rendezvényeink népszerűsítésével szeretnénk elérni, hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk. Ezzel a szándékkal tartottuk meg az első táncházunkat is, célunk, hogy minden alkalmat megragadjunk a tagtoborzásra.

Emlékezünk az elődökre!

– Nemcsak a jelenre, hanem a múltra is támaszkodnak…
– Sírtisztítással kezdtük a történelmi értékeinkre figyelést. Rendezvénysorozatot tartunk, amelybe szakembereket szeretnénk bevonni: kisebb előadásokon felelevenítjük azon személyiségek életútját, akik az itteni temetőkben nyugszanak, és szerepet játszottak a város életében. Honlapunkon lehet szavazni, hogy a felkínált témák közül az érdeklődők melyiket hallgatnák legszívesebben.

– Gondoltak-e azon jelentősebb sírhelyek rendben tartására, amelyeknek nem viseli gondját egyetlen leszármazott sem?
– Miután feltérképezzük a helyzetet, felkeressük azokat a helyi intézményeket és civil szervezeteket, amelyek jelképesen örökbe fogadhatnák valamelyik jeles elődjük sírhantját. Gondolunk itt olyan tanárok, papok, orvosok, szabadságharcosok vagy éppen polgármesterek nyughelyére, akik kiérdemelték az utókor emlékezetét.

Áldás, népesség!

– Milyen korosztályt céloznak meg a tevékenységeikkel?
– Elsősorban a középiskolás és gimnáziumba járó ifjúság közreműködésére számítunk, de az idősebbek társaságát is szívesen vesszük. A kisiskolásokról sem feledkezünk meg, mert ők lesznek az utánpótlás. Nekik szól a Petőfi Sándor iskolában szervezett programunk, az Adj, király, katonát! vetélkedő, amely a család fontosságát emeli ki, és a szülőföldhöz való kötődést próbálja erősíteni.
Ez része az Áldás, népesség! mozgalomnak, amelynek 2007-től rendszeresen megszervezik a vetélkedőit, népszerűsége évről évre nő (tavaly már háromezer résztvevője volt).

– Még milyen terveket dédelgetnek?
– A sepsiszentgyörgyi EMI-sek példájára, szeretnénk a kétnyelvű kaputáblák népszerűsítését. Gondolunk itt a harapós kutya és parkolni tilos feliratok terjesztésére. Diáknapokat tervezünk, amelynek bevételét jótékonysági célra ajánlanánk fel. Természetesen egy ilyen esemény szervezése komoly előkészületeket igényel, ezért számítunk a helyi önkormányzat segítségére. A szervezőmunka során együttműködünk más tájegységek EMI szervezeteivel, mert egymás megismerése is fontos számunkra.

– Saját helyi kezdeményezésük volt a rajzpályázat…
– Három kulcsszó: hit, közösség és identitás köré építve, ezekre figyelve kellett beküldeni a műveket. Az Ütő Gusztáv vezette zsűri alapos mérlegelés után választotta ki a beérkezett negyven munka közül a nyertes rajzot, amely az EMI idei zsebnaptárát is ékesíti.

Jancsó Katalin, Székely Hírmondó – 2012 január 25