Önálló, állami magyar egyetemet! (Tüntetés Sepsiszentgyörgyön)

haromszekfejlecTüntetés a Babes-Bolyai Tudományegyetem vezetői ellen

A Babes-Bolyai Tudományegyetemen uralkodó állapotok, Hantz Péter és Kovács Lehel eltávolítása miatt szervez tüntetést az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) Sepsiszentgyörgyön holnap délután négy órakor a prefektúra előtti téren. A tüntetést hivatalosan az MPSZ jelentette be. A tiltakozók követelik, hogy az egyetem szenátusa vonja vissza a két oktató eltávolításáról hozott döntését, és a kezdeményezők felhívásukban úgy értékelik, össznemzeti összefogásra van szükség. img_1822Az EMI háromszéki elnöke, Nemes Előd által aláírt közleményben felsorakoztatják a sajátos célokat: a valódi multikulturalitást, a nyelvhasználat szabadságát, az önálló magyar karok létrehozását, kérik, vonják vissza a szenátusi döntést, de követelik a szólásszabadságot, illetve az egyetem szerkezeti reformját is. A tüntetés kezdeményezői több szervezet csatlakozását várják, ,,irányultságtól, célkitűzésektől és nemzetiségtől függetlenül”.
Tegnap délig az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezete és a sepsiszéki MPSZ juttatta el szerkesztőségünkbe csatlakozási felhívását. Tóth-Birtan Csaba RMDSZ-elnök leszögezi: egyetért az EMI által kezdeményezett tüntetés céljaival, és felszólítja az RMDSZ tagjait a tüntetésen való részvételre. Hasonló- képpen a prefektúra elotti tiltakozásra buzdítja tagjait és szimpatizánsait Gazda Zoltán, az MPSZ elnöke. Csütörtökön szimpátiatüntetéseket szerveznek Csíkszeredában és Kolozsváron is.
Farkas Réka, Háromszék, 2006 december 6

haromszekfejlecKözfelkiáltással fogadta el a prefektúra előtt összegyűlt mintegy kétszáz ember – jobbára idősebbek – azt a tiltakozás- és követeléslajstromot, amelyet Nemes Előd, a tüntetést szervező Erdélyi Magyar Ifjak háromszéki elnöke olvasott fel, majd adott át György Ervin kormánymegbízottnak.

Az egybegyűltek tiltakozásukat fejezték ki az ellen, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetemen a multikulturalitás leple alatt diktatórikus módszereket alkalmaznak, nem tartják be az egyetemi szenátus döntéseit, szabotálják a magyar oktatást érintő határozatok végrehajtását, s ezek leplezésére hazug propagandával árasztják el a világot, a méltánytalanságot felfedőket a legdrasztikusabb módon büntetik, tollvonással szüntetik meg munkaviszonyukat. Tiltakoznak az ellen is, hogy az oktatási minisztérium az egyetemi autonómiára hivatkozva tétlenül szemléli a történteket. A tünetők követelik, hogy azonnal töröljék Kovács Lehel és Hantz Péter adjunktusok menesztési határozatát.
A követelések sora azzal folytatódott, hogy teremtsék meg – első lépésként – az egyetemen a valódi multikulturalitást, helyezzenek el magyar és német feliratokat a román nyelvűek mellett! Továbbá tegyék lehetővé a magyar és német nyelvű felsőfokú oktatás autonómiáját, hozzanak létre önálló oktatási vonalakat, karokat. Végezetül követelik az önálló állami magyar egyetemet, állítsák vissza az egykor jogtalanul elvett Bolyai Egyetemet.
Nemes Előd felolvasta még a Romániai Magyar Pedagógusszövetség, valamint a magyarországi parlamenti pártok tiltakozását is. Az egybegyűltek zúgolódtak amiatt, hogy hol vannak a máskor fizetésükért tüntető tanárok, no meg a diákok. Továbbá: hol vannak a BBTE kihelyezett sepsiszentgyörgyi tagozatának vezetői, oktatói, a ,,verekedő tanárok”? No, meg a szomszédban ülésező székelyföldi polgármesterek is szakíthattak volna egy negyedórácskát a tüntetésre – hallatszott.
Egyidejűleg Kolozsváron, Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson is tartottak szimpátiatüntetést.
Szekeres Attila, Háromszék, 2006 december 8

[nggallery id=22]