A Holló Ernő Sajtóklubban mutatták be a KAVICS 5. számát

Február 9-én a Holló Ernő Sajtóklub vendége volt a Kavics, Sepsiszentgyörgy egyetlen minden iskolába eljutó ingyenes ifjúsági lapja.

A házigazda, Matekovics János örömmel fogadta a beszélgetésen résztvevő  Ürmösi Levente-Mihály főszerkesztőt, Fésüs Orsolya-Tünde, Molnár Andrea, Ürmösi Júlia-Eszter és Nemes Előd szerkesztőköt.

Az újság rövid bemutatása után megkezdődött a beszélgetés, melynek témája a következő volt: Fiatalos lendületben biztosan nincs hiány – de mennyire biztosak a lap anyagi forrásai? Eddig négy szám jelent meg, milyen lesz a tovább? A kérdés jogos, hiszen számtalan lap jelent meg az elmúlt években, nem mindenik volt azonban hosszú életű és ezért legtöbb esetben az anyagiak hiánya volt a felelős. A Kavics szerkesztősége azonban hosszú távra tervez és az anyagiak is biztosítva vannak középtávon a nyomtatáshoz – derült ki a beszélgetésből. A tartalmat illetően a változatosságra törekszenek, a humor mellett komoly közéleti témák is felbukkannak a lapban, de talán a legfontosabb, hogy igyekeznek minden ifjúsági rendezvényről hírt adni, amely Sepsiszentgyörgyön történik.  A lap első négy számát sepsiszentgyörgyi iskolákban terjesztették, az ötödik számból már Kovásznára és Kézdivásárhelyre is juttattak a szerkesztők.

A tartalmas beszélgetés közben igen családias hangulat alakult ki és felolvasásra került Sabin Gherman “Elegem van Romániából, Erdélyemet akarom!” című írása is.

Molnár Andrea

Hiánypótló kiadvány

Amint a Holló Ernő Sajtópincében folytatott beszélgetésből kiderült, ötödik alkalommal került Sepsiszentgyörgyön az olvasók kezébe a Kavics című kiadvány.

Az EMI égisze alatt havonta megjelenő lap főszerkesztője, Ürmösi Levente Mihály elmondta, hogy alapítását a fiatalok közötti kapcsolatteremtés, információáramoltatás és a humor segítségével történő, játékos nevelés szándéka indokolta. A kulturális értékeink iránti érdeklődés felkeltése, a magyar öntudat ápolása szintén a célkitűzéseik közé tartozik. Az első szám kiadása óta eltelt négy hónap sikeresnek mondható, ugyanis a folyamatosan növekvő kereslet mellett a Kavics színvonalát is megőrizték.

Ez nem csak az ingyenes terjesztésnek, hanem színes és változatos tartalmának, valamint jó tollú, ötletes diákokból álló szerzői közösségének is köszönhető. Nemes Előd EMI-elnök, ötletgazda a háttérből követi, és irányítja munkájukat, de a kiadvány hiánypótló szerepét felismervén, a helyi tanács is anyagi támogatásban részesíti őket.

A Kavics megjelenésének és népszerűségének ténye derűlátásra ad okot, hiszen fiataljaink ötletgazdagságát, tehetségét, felelősségét és a társadalmi problémák iránti érzékenységét tanúsítja.

Bedő Zoltán, Székely Hírmondó – 2011 február 14