Lezárult a Kultúra a fiatalok szemében projekt második szakasza

Bővülnek Háromszék és Csongrád megye ifjúsági kapcsolatai

Az elmúlt hét folyamán, augusztus 14. és 24. között zajlott a Kultúra a fiatalok szemében című ifjúsági projekt második szakasza. A program Kovászna és Csongrád megyében került myouthbanneregrendezésre, az Erdélyi Magyar Ifjak háromszéki szervezete és a Kisteleki Városvédő és Szépítő Egylet szervezésében. A pályázatnak ez a szakasza 30 fiatal részvételével zajlott, fele-fele arányban mindkét megyéből, 4 felnőtt kíséretében.

A közel 11 nap alatt a fiatalok tanulmányutakon, kirándulásokon, elődásokon, csapatépítő programokon, kézműves foglakozásokon, és különböző műhelymunkákon vettek részt. A Kovászna megyei program helyszínei: Besenyői Ifjúsági Tábor, Haszmann Pál Tájmúzeum, Csiporkázó Játszóház Egyesület – Csernáton, Szent Anna tó, Mohos tőzegláp, Nyergestető, Perkő, Kisbacon – Bodvaj Egyesület, Benedek Elek Emlékház, Sepsiszentgyörgy – Székely Nemzeti Múzeum. A Csongrád megyei program helyszínei: Kistelek város, Kisteleki Múzeum, Csajt tó, csernaton-kultura-program-2009-2Pusztaszeri Tájvédelmi körzet, Ópusztaszeri Nemzettörténeti Emlékpark, Akhal Ménes, Szeged – Móra Ferenc Múzeum. A hosszú program során fiatalok megismerkedtek a vidékek kulturális jellegzetességeivel, a hagyományos mesterségekkel, mint például a kovácsmesterség, ostorkészítés, kürtőskalácssütés, kenyérsütés, lótenyésztés, íjászat, molnármesterség. A műhelymunkák témái a két régió kulturális pozitívumait és negatívumait dolgozták fel. Megszülettek különböző rendezvények ötletei, valamint elemzésre került az is, hogy egy ifjúsági szervezet hogyan járulhat hozzá egy település kulturális életének fejlesztéséhez. A munkán túl volt idő lazításra is. Koncertre került sor a sepsiszentgyörgyi The Zöld együttes előadásban, volt kürtőskalács készítés Csernátonbanbarátságos focimérkőzés a két megye fiataljai között, gitárest, élményfürdőzés a kisteleki termálfürdőben, madárles a Csaj tón, lovaglás és lovaskocsizás, valamit jurtában való alvás.

A projekt harmadik szakaszában értékelésekre kerül sor, valamint elkészül a program bemutató füzete, és CD anyaga. Ezek magában foglalják az elkészült műhelymunkák anyagait, a program során elkészült fényképeket, filmeket, valamint az élménybeszámolókat. Mindkét szervezetnek szándékában áll folytatni a program során elkezdett munkát, ezzel is hozzájárulva mindkét település fiataljai kulturális szemléletének fejlődéséhez és településeik fejlesztéséhez.

Furus Levente és Kis Hunor Pál programfelelősök

A projekt megvalósulását a Fiatalok Lendületben (Youth in Action) program támogatja.

[nggallery id=8]

logouedgyiaEAC_Logo