II. Világháborús hadinaplót mutatott be Illésfalvi Péter Sepsiszentgyörgyön

DSC06568December 10-én zajlott a Rendhagyó Történelemóra-sorozat keretén belül a Besztercei hegyitüzérek a Kárpátokban című hadinapló sepsiszentgyörgyi bemutatója a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében.

Nemes Előd, az Erdélyi Magyar Ifjak háromszéki szervezetének elnöke nyitotta meg az előadást és a jelen levő fiatalok figyelmébe ajánlotta az előadókat.

A Tortoma Könyvkiadót és a kiadó köteteit Demeter László igazgató ismertette. A legnépszerűbb kiadvány Kisgyörgy Zoltánnak a Háromszéki vártúra kalauza, de Zathureczkyné Zelch Manci receptkönyve is nagy siker Erdővidéken. A Tábornokok földje, Erdővidék valamint a Honvédnévkönyv (Sepsiszentgyörgyiek 1848-1849-ben) is figyelemre méltó kiadványok. A Híres helyek sorozat első kiadványában a vargyasi Daniel-kastélyról, a Híres emberek sorozat első kiadványában pedig Benedek Elekről szerezhetnek érdekes információkat a fiatalok.

A baróti Tortoma Könyvkiadó a közelmúltban indított első és második világháborús emlékiratokat bemutató sorozatot Hadinapló Könyvek címmel. A sorozat szerkesztője Illésfalvi Péter hadtörténész, főmuzeológus, a sorozat első kötete Varga Ferenc Besztercei hegyitüzérek a Kárpátokban című kötete. Illésfalvi Péter előadásában kiemelte, hogy a legtöbb világháborús hadi dokumentumot bizalmi célokból megsemmisítették a front közeledtével, így a honvédek által vezetett hadinaplók hasznos kiegészítésként szolgálhatnak a hadtörténészek számára. Így történt ez Varga Ferenccel is, aki budapesti létére a besztercei hegyitüzérekhez vonult be és lejegyezte a II. Világháború fronton megélt történéseit valamint fogsága első napjait is.

A hadinapló székelyföldi bemutató turnéja Marosvásárhelyen zárult.

EMI közlemény

[nggallery id=88]