Nevezz be a Székely Március szónokversenyre!

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és az Erdélyi Magyar Ifjak háromszéki szervezete negyedik alkalommal hirdeti meg a Székely Március szónokversenyt, ahova 16-22 éves fiatalok jelentkezését várják.

A verseny célja:

A Március 15-i sepsiszentgyörgyi ünnepség ifjúsági szónokának kiválasztása.
További cél az anyanyelvi kompetencia, a társadalmi együttléthez szükséges szóbeli nyelvi-kommunikációs-retorikai képességek fejlesztése. A verseny alkalmat ad a diákoknak arra, hogy gyakorolják a kulturált nyelvi viselkedést, az önálló szónoki alkotást, saját véleményüknek érvelő kifejtését, a megfelelő önismereten alapuló magabiztos fellépést. Ezáltal nő a fogékonyságuk mások szövegeinek a megértésére is.

A versenyre való felkészüléshez ajánlott irodalom:

– az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményei, tanulságai, következtetései

– az érvelő szöveg valamint a szónoki beszéd műfaji sajátosságai (szerkezete, technikák)

– filozófiai ismeretek a szabadságról

– a középiskolai tankönyvek retorikai fejezetei és gyakorlatai

A verseny menete:

– jelentkezési határidő: 2012. március 7 (szerda)
– a verseny időpontja: 2012. március 9 (péntek)

A verseny két részben zajlik. Az első részben a részvevőknek egy szónoklatot kell kidolgozniuk egy adott téma vagy idézet alapján. A második részben a résztvevőknek egy megszabott idő után elő kell adniuk szónoklatukat, melyet a zsűri fog pontozni. A felszólalási lehetőségeket megkapó fiatalt és a különdíjasokat ezek a pontok alapján nevezik meg a verseny végén.

A fődíj: 300 lej és felszólalási lehetőség a sepsiszentgyörgyi Március 15-i Ünnepségen. A további helyezettek különdíjban részesülnek.

Jelentkezni és érdeklődni Ürmösi Júlia-Eszternél (0726 715534) és Mester-Nagy Leventénél (0755 786178) lehet vagy az urmosijulia@yahoo.com címen az alábbi jelentkezési űrlap kitöltésével:

Szekely-Marcius-benevezesi-lap