Ösvény II. – kitartás, felelősségtudat és tájékozottság kell a rendevényszervezéshez (film+képek)

Január 14-15-én zajlott az Ösvény képzés második része Sepsiszentgyörgyön, mely a rendezvényszervezésről szólt. Az előadásokon közel hatvan fiatal vett részt, a háromszékiek mellett brassói fiatalok is bekapcsolódtak.
Mihály István háromszéki EMI elnök köszöntötte a résztvevő fiatalokat, akik kilenc településről érkeztek a képzésre. Nemes Előd a szervezésről, mint alkotási folyamatról tartott bevezető előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a „Gondolkodom, tehát vagyok” szállóige jelentősen átalakult, 2012-ben a „Kommunikálok, tehát vagyok” már jobban érvényes, minden kommunikációs csatornát ki kell használni a rendezvényszervezésnél és kitartónak kell lenni.
A Civilek Háromszékért tematikájú beszélgetésen Furus Levente, a Háromszéki Közösségi Alapítvány programigazgatója a közösségi kártya előnyeiről beszélt, melynek sepsiszentgyörgyi sikere minden elképzelést felülmúlt, így tervezik több városba is a program kibővítését, mely a helyi üzleteknek kedvez. Ehhez önkéntesekre is szükség van, a képzésen résztvevő kézdivásárhelyi, baróti és kovásznai fiatalok jelezték is helyben, hogy szívesen segítenek.

[nggallery id=148]

Gyarmathy-Bencze Bulcsú, a Tamási Áron Színház, marketing és kommunikációs menedzsere sikeres kezdeményezésnek nevezte az ifjúsági színházbérletet, mely 2011-től indult az EMI és a HÁRIT közreműködésével, ősszel már több mint száz fiatal váltott bérletet a kezdeményezésnek köszönhetően.
Salamon Attila EMI alelnök a szervezet magyar nyelvhasználat bővítését célzó programját mutatta be, melynek keretében az önkéntesek 1200 román nyelvű kaputáblát cseréltek le kétnyelvűre Sepsiszentgyörgyön. A programról készült film elnyerte a fiatalok tetszését egyediségének és hangulatának köszönhetően.
Dita Mancēviča és Miks Kancevičs lettországi önkéntesek, akik a CIVEK-nél önkénteskednek, a Sepsi Zöld útról mutattak be filmet és képeket, hiszen az útvonal felfestésénél együtt dolgoztak a helyi cserkészekkel és uzoni iskolásokkal.
Ebéd előtt megérkeztek a brassói IKE tagjai, akik Nemes Emil lelkész és Pattantyús Mátyás elnök vezetésével bekapcsolódtak a képzésbe. Előadáson is résztvettek, de bemutatkozásra is sor került, melynek keretében az EMI és IKE, valamint a jelen levő ZIKE és RIKA egyesületek képviselői is bemutatták tevékenységüket.
Az Osonó Színházműhely tagjai következtek, akik tartalmas beszélgetést kezdeményeztek. Mucha Oszkár bemutatta az Osonóról készült legújabb filmeket, Fazakas Misi társulatvezető pedig hangsúlyozta, hogy ők a színház nyelvén tudják kifejezni legjobban a világról alkotott gondolataikat, ezért játszanak. Bartha Lóránd színész szerint a szervezés egyik legfontosabb eleme a bizalom, fontos, hogy a vezető megbízik-e a társaiban és leosztja-e nekik is a feladatokat.
A Színes ifjúsági kavalkád – Szórakozás és értékmegőrzés című tematikájú beszélgetésen Péter Orsolya, a Regös Egyesület elnöke a Háromszéki Diáknapokat mutatta be, melyet egy jól sikerült film is kiegészített. Marián István erdővidéki EMNT elnök az öt év szünet után újraindított Erdővidéki Ifjúsági Napokról mesélt, mely tavaly nagy sikernek örvendett, Kovács Zenkő pedig a Városi Gólyabált mutatta be és mesélt a szervezés folyamatáról.

Nagy sikert aratott a Szentgyörgy Napok tematikájú beszélgetés, a fiatalok egy igazi nagyrendezvény szervezési folyamatába nyertek betekintést. Grubisics Levente fesztiváligazgató a rendezvény gazdasági vonatkozású kérdéseit osztotta meg a hallgatósággal, Dancs Zsolt programigazgató pedig hangsúlyozta, hogy nagyon nagy felelősséggel jár minden rendezvény szervezése, pontosnak és megbízhatónak kell lenni. Tetszett neki az EMI önkéntescsapata, ahogyan a Diákegyüttesek Találkozóját szervezték, többek között ezért van már a Szentgyörgy Napoknak is saját önkéntescsapata. Mindketten méltatták Knop Ildikó irodavezető munkáját.
Vasárnap zenei témájú előadás zárta le a képzést. Lázár-Prezsmer Endre, a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület elnöke a jazz koncertek élményéről mesélt, neki köszönhetően éledt fel és lett népszerű ez a zenei stílus Sepsiszentgyörgyön.
Nagy Krisztina, a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál szervezője rövidfilmmel mutatta be az eseményt és a fellépőket, a változatos programot és helyszínösszeállítást részletezte, melynek köszönhetően a SUF méltán lett az ősz legnépszerűbb zenei eseménye. Krisztina elmondása szerint nagy tájékozottság kell a rendezvényszervezéshez, ismeretekkel kell rendelkezni, állandóan tájékozódni mindenről.
Melkuhn Andrea, a Cabiria Egyesület elnöke 18 éve önkénteskedik, filmklubot működtetett, nemcsak zenei események, hanem rajzfilmfesztivál szervezésében is részt vett, a szerzői jogdíjak kapcsán részletezte a szervezőkre váró véget nem érő akadályokat, melyeket le kell küzdeni ahhoz, hogy egy rendezvény sikeres legyen. Véleménye szerint az Ösvény képzés „autosztráda” lesz, szükség van egy hasonló fórumra, ahol a város művelődésszervezői megoszthatják tapasztalataikat a fiatal generációval.
A házigazdák részéről Mihály István EMI elnök és Kertész Brigitta alelnök a Diákegyüttesek Találkozójának újraindítását idézte fel, megemlítették, hogy 2009-ben a szervezők felkészültsége ellenére is elseperte a tömeg az önkénteseket a bejáratnál, a rendezvény nagy sikerrel indult, de a váratlan helyzeteket is meg kell előzni.
A harmadik Ösvény képzésre várhatóan márciusban kerül sor és a pályázatírás terén segíti majd a fiatalokat a tapasztalt meghívottak tanácsain keresztül.

EMI közlemény