Tiltakozás a Benes-dekrétumok ellen – XXIV. Rendhagyó történelemóra

Nemzetközi tiltakozó megmozdulások és petíció átadás Strasbourgban az Európai Parlamentben

11

„A szlovákiai magyarságot 1945 és 49 között szervezett, programozott népirtással pusztították. Szlovákiai magyar holokausztot értünk meg. Ez csak a zsidók tragédiájához hasonlítható.” (Magyar Nemzet, 1997. június 28.)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Összefogásra szólítjuk fel Önöket. Tiltakozzunk a szlovák kormány által 2007-ben megerősített Benes-dekrétumok érinthetetlenségének kimondása ellen. Ezek a jogszabályok a magyar és német közösséget súlyosan diszkriminálták.

Ennek a rendelkezésnek köszönhetően a II. Világháború után, 1945-48 között a cseh(szlovák) hatóságok a Felvidékről kitelepítettek mintegy 80.000 magyart, hogy a helyükbe szlovákokat telepítsenek és megváltoztassák Szlovákia etnikai térképét.

Elkobozták a szlovákiai magyarság vagyonát, 595.222 hektár földet, bezárták a magyarság iskoláit, eltávolították a magyarokat és németeket az állami és más közhivatalokból. Megfosztották őket állampolgárságuktól, nem rendelkeztek szavazójoggal.

A Benes-dekrétumok ellentétesek az ENSZ Alapokmányával, az Európai Emberi Jogi Egyezménnyel és az Európai Unió létrehozásáról szóló Maastrichti Szerződéssel.

A Civil Jogász Bizottság és a németországi Hunnia Baráti Kör kezdeményezésére indult tiltakozó akcióhoz csatlakozott az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezete is. Megkérünk minden, a felvidéki magyarság sorsát szívügyének tartó erdélyi magyar civil szervezetet, hogy csatlakozzon az akcióhoz.

Petícióval fordulunk az Európai Unió Parlamentjéhez, kérjük, hogy a Parlament tűzze napirendre a Benes-dekrétumok európai uniós jogrendszerrel való összeegyeztethetőségét. Kérjük a meghurcolt magyarok és németek kárpótlását, a szervezeteket, vállalkozókat és magánszemélyeket sújtó anyagi veszteségek következményeinek enyhítését. Kérjük, hogy a Parlament határozatban szólítsa fel Szlovákiát, hogy a még hatályban levő diszkrimináló jogszabályokat helyezze hatályon kívül.

Az EMI Sepsiszentgyörgyön a megfogalmazott tiltakozó petíciót támogató aláírásgyűjtésbe kezd és rendhagyó történelemórát szervez a fiatalok tájékoztatása céljából. Az aláírásokat az Európai Unió Parlamentjének petíciós bizottságához és a bukaresti Szlovák Konzulátusra juttatjuk el.

21

MEGHÍVÓ

Rendhagyó Történelemóra: A Benes dekrétumok és a felvidéki magyarság helyzete a II. Világháború után
Előadó: Rab Sándor történelem szakos tanár
Helyszín: Sepsiszentgyörgy, Bod Péter megyei könyvtár Gábor Áron terme
Időpont: április 18, péntek, 19 óra

További információk és csatlakozás az akcióhoz:

www.vilagmagyarsag.com/benes

Slovakia Embassy/High Comission/Consulate For Romania

Office:Embassy
Street Address:Strada Otetari nr. 1-3, Sector 2
ZIP Code:702 06
City:Bucharest
State:Bucharest
Country:Romania
Phone:(+40-21) 3126822, 3126823, 3126825
Fax:(+40-21) 6150338, 3122435
Email:slovakembassy@b.astral.ro, zusrbuh@fx.ro

4

Beszámoló
XXIV. Rendhagyó történelemóra
A Benes dekrétumok és a felvidéki magyarság helyzete a II. Világháború után

Április 18-án, pénteken a Megyei Könyvtár Gárbor Áron termében került megrendezésre a 24. rendhagyó történelemóra. A meghívott Rab Sándor történelem szakos tanár volt, aki a Benes dekrétumokról, valamint a felvidéki magyarság sorsáról beszélt a II. világháború után.
A tanár úr kifejtette ezeknek a dekrétumoknak a hatását, melyek tragikusnak is nevezhetőek a szlovákiai magyarságra nézve. 2007 június 28-án megjelent a Magyar Nemzetben egy cikk, ezt az esetet a zsidók tragédiájához hasonlatosnak ítélték meg. A felvidéki magyarok sorsa ugyan nem mozgatott meg sok embert, az előadáson viszont egy osztályteremnyi fiatal volt jelen. Sajnos a Benes dekrétumokkal nincsenek tisztában az emberek, ezért szükségesek az ehhez hasonló előadások és tájékoztatók. Minél több emberben tudatosul ez a helyzet, mely minket is érint, azáltal tehetünk ellene közös erővel. Reméljük, hogy nemzetközi tiltakozással, valamint petíció átadásával Strasbourgban az Európai Parlamentben elérjük célunkat.

Tóth Tímea Kitti
Sepsiszentgyörgy

[nggallery id=59]