Véget ért a VI. Háromszéki Ifjúsági Fotó- és Rövidfilm verseny. Bemutatjuk a zsűrit

Idén három kategoriában nevezhettek a versenyszellemű fiatalok: film, fotó, grafika. Az újonnan indult grafika pályázatágra rengeteg mű érkezett, s a hagyományosnak számítő fotó kategóriába beküldött alkotások között sincs hiány, azonban a rövidfilmek leadási idejét több nevező kérésére meghosszabbítottuk szeptember 5, 18:00 órára.

A zsűri nemsoká elkezdi a pályaművek kiértékelését, melyekből a legjobbak megtekinthetőek lesznek a sepsiszentgyörgyi Bástya kávézó emeletén. A kiállítás megnyitására szeptember 10.-én (szombaton), 18:00 órától kerül sor.

Bemutatjuk a zsűrit:

Fotó kategóriában:

Toró Attila: a KépVIDÉK Alkotócsoport tagja, 40 éves, elismert sepsiszentgyörgyi fotós. Különböző fotóversenyeken díjazták már:  Transindex & Shooters: Utca: I díj, Transindex & FotoPrint: Gyerekportré III. Díj.Önálló kiállítása nyílt a Míves Házban 2005-ben: a MakroVilág.

Kolumbán Hanna: a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa. Önálló bemutatkozó fotókiállítása volt 2001-ben, a Kezdetben vala a kő című kiállítását pedig 2003-ban láthattuk a Székely Nemzeti Múzeumban.

Kovács László: a Camera Club Siculorum elnöke, amely 2010-ben elnyerte a Román Fotóklubok Kupát. Ezenkívül a KépVIDÉK Alkotócsoport tagja és már három alkalommal nyerte meg a Magyar Nemzetközi Fotóművészeti kiállítást.

Molnár Zoltán: nemzetközileg elismert fotós, művészeti tanár. 1995-től tagja a budapesti  Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója társaságnak, valamint 2000-től a Magyar Újságírók Országos Szövetségének is. Több versenyen is díjazták már. Legutóbbi kiállítása 2009-ben nyilt meg: XVI. Budapesti Könyvfesztivál, Millenária Jövő Háza.

Zoller Csaba: 36 éves sepsiszentgyörgyi születésű fotós, jelenleg Angliában él. Portréi jelentek meg külföldi kiadványokban, valamint a Digitális Fotó magazinban. Két egyéni kiállítása is nyílt Londonban South Afrika címmel. Nyertes fotói jelentek meg többek között a Shutterbug és TheGuardian oldalakon.

Grafika kategoriában:

Vass Sándor: 37 éves. A kolozsvári Képzőművészeti Egyetemen végzett grafikus a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem grafika tanára. Több nemzetközi kiállítás és workshop résztvevője. 2010-ben kiállított többek között Budapesten, Indiában (Mumbai, Ahmedabad, Banglore) és Dél-Koreában.

Ütő Gusztáv: 51 éves sepsiszentgyörgyi festő, grafikus. 2001-ben megkapta az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Szolnay-díját, 2009-ben a Munkácsy Mihály díjat vehette át.

Joó Árpád: Tervezőgrafikus. 2011-ben végzett a Pártiumi Keresztény Egyetem Képzőművészet (Reklámgrafika) szakán, azelőtt a Plugor Sándor Művészeti Líceum grafika szakos diákja volt. A szakmában 3 éve tevékenykedik, fő érdeklődési köre a tervezőgrafika, webdesign és mozgás tervezés (animácio, motion graphics, video). Hazai és nemzetközi kiállitásokon is szerepelt munkája,  a kortársművészeti technikákkal szívesen kisérletezik. Jelenleg mint szabaduszó reklámgrafikus dolgozik.

Film kategória:

Oláh-Badi Levente: a kukker.ro erdélyi videómegosztó oldal szerkesztője, a népszerű Székely nyelvlecke sorozat egyik szerzője, de a Tusványos 2009 – tényleg táposak! című filmje is nagy sikert aratott. Rendszeresen közöl cikkeket a FILMTETT folyóiratban.

Vargyasi Levente: 33 éves sepsiszentgyörgyi fotóművész, szintén a KépVIDÉK Alkotócsoport tagja. Elsősorban fotósként ismert, de forgatással is foglalkozik, az RTV tudósító riportere. A National Geographic folyóirat hazai kiadásának 2007-es fotópályázatán II. díjat nyert.

A VI. Háromszéki Ifjúsági Fotó- és Rövidfilm verseny a Pro Historia rendezvénysorozat része.