Voltunk, vagyunk, leszünk – ifjúsági konferencia a népszámlálásról Sepsiszentgyörgyön

2011 szeptember 30-október 1 között Sepsiszentgyörgyön zajlott a Népszámlálás 2011 című ifjúsági konferencia, melyet az Erdélyi Magyar Ifjak népesedésért szakcsoportja és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezett. A konferencián mintegy hatvan fiatal vett részt. Az előadók a népesedés és a népszámlálás témáját körüljárva hangsúlyozták: fontos a gyerekvállalás, minden magyar családnak három gyereket kell vállalnia.

A konferenciát Jakabos Janka sepsiszéki EMNT elnök és Boros Rezső, az EMI népesedés szakcsoportjának vezetője nyitották meg, ezt követően dr. Balogh Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Intézetének igazgatója vette át a moderálás szerepét.

Roma demográfiai perspektíva Székelyföldön címmel Kiss Tamás szociológus, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa tartotta az első előadást, melyben rávilágított arra a tényre, hogy felzárkózás helyett a romák helyzete az 1989-es rendszerváltást követően sokat romlott, ők voltak a piacgazdaságra való áttérés igazi vesztesei. A kommunizmus időszakában a romák is munkalehetőséghez jutottak az ipari telepeken, ma már nincsen szükség erre a fajta képzetlen munkaerőre, mert más a piacszerkezet. A roma integrációt tekintve eddig csak a neoprotestáns egyházak értek el komoly eredményeket. Kiss Tamás ijesztő statisztikákkal is szolgált: Székelykeresztúr környékén a csecsemők több mint fele roma származású.

[nggallery id=131]

“Életet akarok a romok felett” címmel Balázs-Bécsi Attila, a szamosújvári Téka Alapítvány elnöke mutatta be a szamosújvári Téka Művelődési és Oktatási Központ tevékenységét, amely a Mezőség több mint száz szórványmagyar diákjának biztosít bentlakásos lehetőséget, hogy magyar környezetben tanulhassanak. Próbálnak család helyett család lenni és a gyerekek személyiségének a fejlődéséhez is hozzájárulnak. Megerősítik a magyar gyerekek ingadozó identitástudatát és oktatási folyamatban gondolkodnak: az óvodától az egyetemig és az azt követő munkavállalásig nyújtanak segítséget, hiszen ha nem figyelnek oda minden lépésre, kárba veszhet a sok munka: „Hiába építjük a tetőt, ha az alap rozoga” – fejtette ki Balázs-Bécsi Attila.

A péntek estét Borbély Zsolt-Attila borkóstolója zárta, aki előadásában kilenc féle tokaji, szekszárdi és egri bort mutatott be a népes hallgatóságnak.

Szombaton Az  új világ trendje és a népesség kérdése címmel Székely András, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársa tartott előadást, aki kiemelte, hogy a mai fiataloknak nehezebb dolguk van, mert olyan médiaműsorok fogyasztói, melyek egyoldalú kapcsolatot közvetítenek, ezért a fiatalok a médiaszereplők kapcsán érzik a különböző társadalmi szerepeket. A fiatalok nem tudják, mikor cselekszenek jót vagy rosszat, mert nem kapnak visszajelzést a közösségtől. Hagyományos közösségekben, pl. vidéken a faluközösség is nevel, megszólják azt, aki helytelenül cselekszik. Manapság a szabályok áthágása, a „biznicelés” lett dicsőség.

Az ezt követő panelbeszélgetésen Csíki Sándor, a nyárádszeredai Erdélyi Családszervezetek Szövetségének elnöke, Nemes Előd, a sepsiszéki EMNT ügyvezető igazgatója, Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős főtitkárhelyettese és Bartha Jenő, az MPP maros megyei vezetőségének tagja osztották meg gondolataikat a hallgatósággal: fontos a gyerekvállalás, hasznos lehet a pártok közötti népszámlálási kampányverseny, ha a szórvánnyal is foglalkoznak, oda kell figyelni a népszámlálás buktatóira, mert a külföldön dolgozókat is nyilvántartásba veszi az ország, hogy ne csökkenjen 20 millió alá a lakossága – összegezték.

Az előadások sorát Kapitány Balázs, a magyarországi Központi Statisztikai Hivatal tudományos titkára zárta, aki Népesedési kihívások a Kárpát-medencében témájú előadásában rávilágított arra, hogy a románok jelenlegi tömeges kivándorlása Olaszországba és Spanyolországba a magyarok 1900-as évek elejének kivándorlásához hasonlítható, amikor felelőtlenül engedtek elmenni az országból három millió embert, akik elsősorban az Egyesült Államokba vándoroltak, ők voltak a „kitántorgók”.

Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte az erdélyi ifjúsági szervezetekkel, melyet Kocsis Dániel (Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség), Szakács Júlia (EMI) és Boros Rezső (EMI) vezetett le, ezt követően a jelen levő ifjúsági szervezetek képviselői mutatták be tevékenységüket, így a ZIKE, az IKE, a Baranta csapat, az EMI, az IKSZ, a MIT stb. mutatkoztak be a hallgatóságnak.

Fotók: Ürmösi Levente-Mihály, Bedő Zoltán, Nemes Előd