XI. EMI Találkozó képes beszámolója

DSC06410November 27. és 29. között került megrendezésre a Sepsiszentgyörgy közelében található Benedek-mezőn a XI. EMI Találkozó.

A hétvégén összegyűlt Marosi, Csíkszéki és Háromszéki tagszervezetek számára megtartott esemény fő témakörei a szorványmagyarság helyzete, a kétnyelvűség használatának kérdése, a civil szervezetek és a Háromszéki EMI elmúlt öt éve volt, hiszen idén töltötte ötödik születésnapját a szervezet.

Az első napon az ismerkedésé volt a főszerep, majd a vacsora után a Tobacco nevű együttes szórakoztatta a az egybegyűlteket. Szombat délelőtt Lukács Árpád fogarasi tanár tartott előadást a szórványban élő magyarság életéről, majd Furus Levente és Kis Hunor Pál összefoglalóját hallgathatták meg a nyáron megrendezett Kultúra a fiatalok szemében című projektről. A magyar nyelv használatának széleskörű lehetőségeiről tartott előadáson elhangzott, hogy habár a törvényes keret biztosított, a magyarok nem élnek jogaikkal. A délelőtti előadások után következett a már hagyománnyá vált háromszékiek és vendégek közti focimeccs, melyet a hazai pálya előnyét élvező csapat nyert meg szoros küzdelemben 10-8 gólaránnyal.

DSC06399Ebéd után ismét előadásokon vettek részt a szervezet tagjai, a civil életről rendezett kerekasztal beszélgetés meghívottai az EMI tiszteletbeli tagjai, Péter Orsolya és Török Enikő, valamint Pálfi Szilamér, az Eventus Plus Egyesület vezetője voltak. A találkozón jelen levő Nyárádszeredai, Marosvásárhelyi és Csíkszeredai EMI szervezetek bemutatták tevékenységüket, Boros Rezső, az EMI szórványprogramjának felelőse elmesélte Fehér megyében tett látogatásaik tapasztalatát. Ezt követően a háromszéki tagszervezet ötéves tevékenységének képes bemutatójára került sor. Az est fénypontja kétségkívül a háromszéki EMI alapításának ötödik évfordulója alkalmából rendezett díjazás volt, amikor a legtevékenyebb tagokat jutalmazta oklevéllel az elnökség, majd a születésnapot tortával koronázta meg a csapat.

A vasárnap délelőtt a hétvége kiértékelésével telt el, a fiatalok búcsút vettek egymástól, majd a résztvevők hazautazásával zárult a tábor.

Kis Botond Imre

Figyelem! A képtár még bővülni fog az elkövetkezendő napokban!

[nggallery id=85]