Décsei Ádám Zsolt lett Szentgyörgy Lovagja

„Hétpróbás” lovagok csaptak össze

Két napon át hét próbával bizonyítottak az Erdélyi Magyar Ifjak szervezte Légy Te Szent György Lovagja! vetélkedőn a jelentkező fiatalok, akik csatlósaikkal együtt komoly harcot vívtak, hogy az egy éven át megtartható megtisztelő címet megkapják.

A Kultúrkert kellős közepén számos érdekes versenyszámban vett részt a három fiú és egy lány benevező. Pénteken öt, vasárnap két próbát kellett kiállniuk a bátor lovagoknak: a második napon aztán kardot ragadtak, hogy végleg bizonyosságot tegyenek rátermettségükről. A nevetés nem maradt el: az egyik lovagot éppen az élet-halál harc közepén hívta fel a barátnője, szerencsére a csatlósa beszélt a hölggyel. A kemény megpróbáltatások végül meghozták gyümölcsüket, a legapróbb, Kínai lovag nevű fiatalember elnyerte a címet, akinek becsületes neve Décsei Ádám Zsolt, az oldalán Noda Scurtu Tamás és Várza Ádám csatlósokkal – mindannyian a Váradi József Általános Iskola diákjai. A Kínai lovagot egy éven át Szent György Lovagjaként tisztelhetjük.

Lovagi játékok a múzeumkertben

Lovagok, csatlósok, királyi pár, királykis­asszony és udvarhölgyek lepték el a kultúrkert fel­ső sétányát tegnap délben.
A herold vezényletére különböző versenyeken mérték össze tudásukat, illetve ügyességüket a vállalkozó kedvűek. Először lovagi labdajátékot űztek. Itt a “lovaknak” volt nehezebb dolga, hisz nekik cipelniük kellett a lovagot. Egyszerre indult két-két pár, s az nyert, aki előbb szerezte meg a pálya közepére elhelyezett labdát. Általában egyszerre értek oda a versenyzők, a küzdelemben gyakorta feldőlt lovas paripájával együtt a szemlélők derültségére. Aztán műveltségi vetélkedőt tartottak. A feltett kérdésre csak bizonyos feladat elvégzése után lehetett válaszolni. Például, előbb be kellett fűzni a cérnát a tűbe. Aztán a lovagok indultak keresgélésre. Feladatul kapták a szőke, piros hercegnő megkeresését. A Székely Nemzeti Múzeum teljes területén kutakodhattak, a kikötés az volt, hogy pirosba öltözött szőke hölggyel térjenek vissza. Sikeresen megoldották a feladatot. “Zöldebb” dolga akadt a csatlósoknak: nekik sárkánytojást – azaz műanyag palackot – kellett gyűjteniük. Mindezt az Erdélyi Magyar Ifjak háromszéki fiókja szervezte a városünnepre. Folytatás is lesz: vasárnap délben lovagi tornára várják az érdeklődőket.
Szekeres Attila, Háromszék, 2011 május 7
[nggallery id=120]
Fotók: Tóth Tímea Kitti