Ezer diák kap EMI Gólyafüzetet

Ezer darab Gólyafüzetet oszt ki ezekben a napokban a sepsiszentgyörgyi kilencedikes diákok és első éves egyetemisták körében az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) háromszéki szervezete. Nemes Előd, az EMI háromszéki elnöke elmondta: tavalyi sikeres fogadtatás után idén, megduplázott példányszámmal újra kiadták a mintegy 50 oldalas gólyafüzetet, amellyel elsősorban a más településről Sepsiszentgyörgyre érkezett diákoknak próbálnak segítséget nyújtani a városban való eligazodáshoz. Így a kiadványban többek között megtalálhatók a vonat- és buszjáratok, éttermek és szórakozóhelyek, fénymásoló irodák, ahol a kurzusokat lehet másolni, bankautomaták, ahol kivehetik a szülői támogatás összegét, de tartalmazza az összes közintézmény, civil szervezet és sajtótermék elérhetőségét, valamint a város térképét is. Nemes Előd szerint Sepsiszentgyörgy kulturális élete nagyon gazdag, csak arra vár, hogy a fiatalok felfedezzék azt, és ne tévelyegjenek céltalanul a városban.

(Sláger Rádió, 2011.11.30)

.

.

Gólyáknak, munkakeresőknek

Hiánypótló kiadvánnyal, két kis füzettel lepi meg az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezete a fiatalokat.
A Gólyafüzet egy zsebben is elfér, és mindenféle tájékoztatással segíti a Sepsiszent­györgyre érkező kilencedikes diákokat vagy egyetemi hallgatókat – nekik szól ugyanis, bár felnőttek is haszonnal forgathatják. Busz­járatok, vonatok menetrendje, iskolák és intézmények, művelődési, kikapcsolódási és sportolási lehetőségek, orvosi rendelők és üzletek, éttermek és szálláslehetőségek, civil szervezetek és templomok elérhetősége szerepel a színes lapokon, de egy kérvény vagy szándéklevél megírásában is segítséget nyújt, mégpedig ingyen. Az ezer példányban, nagyrészt önkormányzati támogatással megjelent füzetet két napja kezdték kiosztani a sep­siszentgyörgyi középiskolákban. A Gó­lyafüzet ötletét Nemes Előd EMI-elnök Kolozs­várról hozta, a tavalyi ötszáz darab azonban kevésnek bizonyult.
A Munkavállalási útmutató viszont újdonság, és abból a felismerésből született, hogy a fiatalok nagy hányada képtelen megfelelő módon jelentkezni egy álláshirdetésre – így nem is csoda, hogy megyénkben a legmagasabb a munkanélküliség. Furus Levente, a Turulmadár Ifjúsági Iroda elnöke elmondta: egy irodavezetői állásra pályázó 38 személyből alig öt-hat hozott megfelelő iratcsomót, a hiányos, pongyola fogalmazású, igénytelen beköszönéssel pedig csak rontják elhelyezkedési esélyeiket a munkakeresők. Ebből a pár oldalból azonban megtudhatják, mire figyeljenek, mit és hogyan közöljenek a munkaadóval (írásban és személyes fellépésükkel), valamint azt is, hogy milyen jogaik és kötelezettségeik vannak egy munkahelyen. Az ötszáz kinyomtatott példányt a középiskolák végzős osztályainak szánják, akinek nem jut, az az irodában is tanulmányozhatja, illetve nemsokára az internetről is letöltheti az álláskeresési segédanyagot.

Demeter J. Ildikó – 2011. december 6