Pénzüket követelik az ingázó diákok

„Nekem közel ezer lejjel tartozik az állam, hónapok óta nem térítik meg az utazási költséget, pedig nekünk éppen úgy jogunk lenne az ingyenes oktatáshoz, mint a városi diákoknak” – indokolta lapunk érdeklődésére Tála Árpád, a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépisko­la Mikóújfaluból ingázó IX. osztályos tanulója, hogy miért vesz részt a tegnap kezdődött japánsztrájkban. Péntekig majdnem minden háromszéki középiskolában fehér karszalagot viselnek az ingázó és a velük szolidarizáló diákok.
Mint arról lapunkban beszámoltunk, múlt héten az Erdélyi Magyar Ifjak megyei szervezete a felső-háromszéki diákok kezdeményezésére több városban tartott sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy tavaly októbertől nem kapják meg a törvény által szavatolt támogatást az ingázó diákok, a több mint kétezer érintett tanulónak kétmillió lejnél is többel tartozik az állam. A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumban már reggeltől osztották a szervezők a fehér karszalagokat – később emiatt meg is gyűlt a bajuk, hat-hét televízió munkatársai rohamozták meg őket –, a Székely Mikó Kollégiumban a nagyszünetben láttuk, amint tömegesen kötözik karjukra a diákok a tiltakozás eme jelét. Salamon Csaba Attila, az EMI háromszéki elnökségi tagja, XII. osztályos mikós diák a Háromszéknek elmondta, iskolájukban minden osztályban van öt-hat ingázó tanuló, vagy még ennél is több, akik tavaly október-november óta nem kapták meg a támogatást, ami havi kétszázötven-háromszáz lejjel számítva mostanra annyira felgyűlt, hogy ezt már nem hagyhatják szó nélkül. A tiltakozók említett szószólója leszögezte: „Péntekig majd minden háromszéki középiskolában viseljük a karszalagokat, és ha nem lesz eredménye, utcára vonulunk.”
Tegnap kora délutáni sajtótájékoztatóján Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő hangsúlyozta: az oktatási törvény értelmében mindenkinek azonos esélyt kell biztosítani a tanuláshoz, emiatt az ingázóknak járó juttatások kifizetése törvényes kötelezettsége az államnak. Kérdésre válaszolva az elöljáró elmondta: a tavalyi november-decemberi időszakra közel 580 ezer lejjel tartozik az oktatási minisztérium az ingázó háromszéki diákoknak, idén 1,6 millió lejes az elmaradás. „Hiába vannak jól felszerelt bentlakásaink, a falusi középiskolások többsége az ingázást választja, amiben az is szerepet játszik, hogy ilyen módon segíteni tudnak szüleiknek a mezőgazdasági munkákban, és ez a vidéki családok megélhetőségében fontos tényező” – véli a főtanfelügyelő, aki szerint meg kellene állapítani egy díjszabási intervallumot a kilométerenként kifizethető ár tekintetében, mert jelenleg területenként nagyon nagyok a különbségek olyan esetekben is, amikor ez nem indokolt. „Olyan helyzet is van, ahol az elmúlt négy-öt évben megháromszorozódott a diákbérlet ára, holott a bérek nem növekedtek ugyanilyen mértékben, emiatt több család került abba a helyzetbe, hogy nem tudja fizetni a gyermek ingázását” – véli a főtanfelügyelő, aki szerint a helyi földrajzi sajátosságoknak megfelelően szabályozni kellene a kilométerenkénti díjszabást az egész országban.
Forrás: Háromszék, 2013.05.22