Sírkerti történelemóra

Az Erdélyi Magyar Ifjak kézdivásárhelyi szervezete második alkalommal szervezi meg sírtakarítási akcióját mindenszentek alkalmából. Ezúttal nemcsak a civil szervezetek tagjait várják kedden 15 órakor a református temető Bem utcai bejáratához, hanem azokat is, akiket érdekel az itt nyugvó hírességek életrajza.

A takarítási akcióról és a sírkerti történelemóráról Incze Borbándi Johanna, a helyi EMI elnöke számolt be. Elmondta, a tavaly első ízben megszervezett program alkalmával megtisztítottak több elhagyott sírt, és imádkoztak az ott nyugvókért, arra gondolva, hogy már nincs olyan hozzátartozójuk, aki rájuk is emlékezhetne. Akkor fogalmazódott meg bennük, hogy jó lenne, ha a gaz kigyomlálása közben megtudhatnának pár adatot is az ott eltemetettek életéről. Ezért a keddi programra várják azokat is, akik kíváncsiak az egyetemes magyar, valamint helyi hírességek életrajzára, mert közülük szép számban nyugszanak a város temetőiben.
Johanna fel is sorolt pár személyiséget: a Székely Nemzeti Múzeum alapítója, Zathureczky Emília, az orientalista Bálint Gábor, Pur­czell tábornok, továbbá lelkészek, tanárok, forradalmárok és még sokan mások. A sírkertben rögtönzött történelemórán Jancsó Katalin újságíró, lapunk munkatársa azokról az egykori városi polgárokról is mesél majd, akiknek sírja már fel sem lelhető. A szervezők értük is gyújtanak gyertyát, hogy ezzel a gesztussal is felhívják a figyelmet az utókor azon kötelességére, miszerint a régi sírokat nem szabad elhanyagolni.
Kérik, hogy aki tud, hozzon magával kapát vagy nyesőollót.

Forrás: Székely Hírmondó