Tüntetés a Bolyai egyetemért – Beszámoló

bolyai-logoA szűnni nem akaró eső és a hideg ellenére október 17-én, hétfőn mintegy 500-an vettek részt Sepsiszentgyörgyön az EMI és a KOVAKŐ által szervezett tüntetésen, mely a központi 1848-as emlékműtől indulva a Babes-Bolyai egyetem új épületének kijelölt területig tartott három kilóméter hosszan.

Hat darab nagyméretű táblát vittek elöl az EMI fiataljai a következő feliratokkal: BOLYAI, VISSZA AZ EGYETEMÜNKET, ÖNÁLLÓ ÁLLAMI MAGYAR EGYETEMET AKARUNK, MAGYAR EGYETEMET A MI ADÓNKBÓL, ÉPÜLETET A SZENTGYÖRGYI EGYETEMNEK, FÖLDRAJZOT ÉS TÖRTÉNELMET MAGYARUL!

Furus Levente, a háromszéki EMI elnökségi tagja M. Ebner dél-tiroli EP képviselő üdvözlő consic-2beszédét olvasta fel, Zsigmond József, a Kovászna Megyei Középiskolások Szövetségének elnöke a román nyelv oktatásának hiányosságairól beszélt, Demeter László, a háromszéki EMI alelnöke pedig a Bolyai Egyetem létfontosságát hangsúlyozta. Közreműködött a Kereskedelmi középiskola diákkórusa.

A központba visszaérve alulírott átadtam György Ervin prefektusnak a követelési lajstromot, aki továbbítja azokat Tarian Basescu államfőnek és Markó Béla oktatásért felelős államminiszternek.

Az eseményen örömünkre többségében fiatal diákok vettek részt, akik az eső elől kezükkel védték az égő gyertyalángot és a rendezvény lejárta után is hosszú percekig az esőben csoportokban állva alig akarták elhagyni a prefektúra előtti teret. (zavarba hozva ezzel szegény prefektusunkat, aki amúgy értünk várt ilyen későig)

A hosszan elnyúló és lemaradozó tömeg bevárása miatti jó félórás késés ellenére a csendőrség és a rendőrség nem problémázott, ahol kellett, lezárták és elterelték a forgalmat, hogy elhaladhassunk.

A sajtó érdeklődése rendkívüli volt, a Háromszék és Új Magyar Szó napilapok, a Székely Hírmondó hetilap, a Marosvásárhelyi, a Mix FM és Sláger rádiók, valamint a Média 3 és Duna televíziók kiküldött tudósítói végig jelen voltak az eseményen, interjúkat, felvételeket készítettek.

Nemes Előd

Háromszéki EMI

[nggallery id=16]