VIP képzés Békéscsabán – Vezess, irányíts pontosan!

Vezess, irányíts, pontosan! – mottó kísérte végig a 2009. július 8-15. között Békéscsabán megrendezett nemzetközi ifjúsági szervezetek vezetőképzését, a Fiatalok Lendületben Program támogatásával.

DSCF1747A résztvevők, összesen 30-an, kelet – közép- európai országok – Magyarország, Erdély, Horvátország, Szerbia, Szlovákia – valamely ifjúsági szervezetek vezetői, illetve tagjai voltak. Ezáltal az EMI-nek lehetősége nyílt, hogy továbbképezze ifjú önkénteseit és két háromszéki fiatalt kért fel erre a célra: Dobai Máriát és Jakab Csongort. A képzés programja a következő témákat tartalmazta: vezetői tevékenységek megértése, az ifjúság felkészítése a felelős szerepvállalásra, a tolerancia és a másság megértése, kulturális sokszinűség, a kritikus gondolkodás erősítése a nem formális oktatás módszerein keresztül. Vezetői típusok elemzésére is sor került A 12 dühös ember című film alapján. A fő hangsúly gyakorlati tevékenységekre írányult. A 6 napos program során szórakozási lehetőség is volt, pl. mozi, termál fürdő, karaoké, mandala festés, energizer játékok.. A nemzetközi esten – a résztvevők bemutatták a saját országaikra vonatkozó jellegzetességeket.

DSCF2280A képzés utolsó előtti napján a feladat egy ifjúsági program megszervezése volt – melynek címe Fedezd fel a Kárpát – Medencét! A csapat sikeresen megszervezte, lebonyolította és aktívan bevonta a békéscsabai ifjakat, kik csapatépítő, ügyességi játékokban és kulturális kvízben mutathatták meg rátermettségüket.

A képzés igen hasznosnak bizonyult, mivel fontos tudnivalókra tehettünk szert a számos bemutatott példa alapján. Az elkövetkezőkben fennáll közös együttműködés lehetősége a képzésen résztvevő határon túli szervezetekkel, elősegítve a kulturális sokszínüség továbbfejlődését.

Dobai Mária

Jakab Csongor