XVIII. Rendhagyó Történelemóra: Pusztakamarás múltja és jelene és a báró Kemények

Pusztakamarás múltja és jelene és a báró Kemények címmel és A Kemények családtörténetének székelyföldi vonatkozásai alcímmel tartott előadást március 23-án Rabocskai László a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár közösségi termében.

dsc01747Az előadás témájához mérten szó esett Kemény Jánosról, Erdély fejedelméről, Kemény Zsigmond író, közíróról illetve a bárói család számtalan tagjáról. A Kemény család életén túl betekintést nyerhettünk ezen elszigetelt falu életébe, szokásaiba. A modern technika eszközeivel körbejárhattuk a falut, megtekintve ennek fontosabb épületeit. Virtuális sétánk folyamán megtekinthettük a falu templomát is, melyben megfigyelhető számtalan bárói és grófi címer. Virtuális sétánkat a bárói kastély fele vettük, majd megtekintettünk számtalan jellegzetesen mezőségi tájat.

Útikalauzunk (Rabocskai Laci bácsi) mesterségéhez mérten (biológia szakos tanár), megmutatott néhány jellegzetesen mezőségi növényt is. Sétánk során ellátogattunk a Márványerdőbe is, ahol a Kemény család elhunyt tagjai alusszák örök álmukat. Ezek után a temető fele vevén utunkat, ahol láthattunk az régi pusztakamarási templom emlékét, mely templom már rég nem látható. A pusztakamarási temetőben ráleltünk számtalan 1848-as szabadságharcos síremlékére, illetve a nemrég elhunyt író, Sütő András szüleinek és testvérének síremlékére. Ezek után szó esett a pusztakamarási magyarság elkeserítő helyzetéről, mely szerint, míg 1950-ben 35 keresztelést jegyeztek, addig 2006-ban csupán egyet. Ez a szám jól mutatja a mai Pusztakamarás helyzetét, nem beszélve arról, hogy a bárói kastélyban román óvoda működik.

Összegezésként elmondhatjuk, hogy szó szerint egy „kemény” előadással gazdagodhattunk, mely nemcsak témájában, de tartalmában, előadásmódjában is élményt jelentett a hallgatóságnak.

Simon Levente, Erdélyi Magyar Ifjak